Ob dnevu Evrope, 9. maja letos, ko praznujemo mir in enotnost, so na steni Srednje šole za oblikovanje Maribor (SŠOM), v Parku mladih 8, odprli mural z naslovom "Ptice z otoka". Ta velika stenska poslikava je nastala v okviru mednarodnega projekta YAFE – Mladinska umetnost za zemljo. Avtor poslikave, ulični umetnik, akademski slikar in pedagog Fedja Šičarov, je pri ustvarjanju sodeloval z dijakinjami in dijaki SŠOM.

Mural kot opomin na človekov vpliv v okolju

"Sporočilnost murala oziroma sam njegov naslov Ptice z otoka, upodablja ptice iz mariborskega otoka, ki je poznan po tem, da na njem domuje več kot 70 vrst ptic. Te ptice (poslikava) pa so postavljene v štiri različna ozadja, okolja, ki predstavlja zgodovino grafičnega oblikovanja," je pojasnil Fedja Šičarov. Prva ptica je upodobljena v obdobju secesije, druga v konstruktivizmu, tretja popart in četrta v obdobju trenutne digitalne umetnosti. 

[[image_1_article_66001]]

Šičarov razloži, da vsako teh obdobij predstavlja zgodovino in tudi vpliv človeka na okolje. Poudari: "Obdobje secesije je tisti čas, ko se začnejo poslavljat kočije in prihajajo avtomobili. Konstruktivizem je intenzivna industrializacija, obdobje poparta predstavlja začetek potrošniške družbe in digitalna umetnost predstavlja digitalno onesnaževanje okolja o katerem v današnji družbi malo premalo govorimo."

Poudarjanje trajnosti s pomočjo umetnosti je po Šičarjevih besedah, precej široka tema. Pravi, da daje umetnost široko paleto izraznih možnosti, ki se jih lahko lotimo za posredovanje sporočila. "Jaz sem inspiracijo našel v slovenskem umetniku Andreju Zdraviču, ki je na eni okrogli mizi njegovih filmskih projekcij povedal, da se njemu vedno zdi, da se teme okolja in narave upodabljajo skozi perspektivo človekovih posegov v okolje. On pa je poudaril, da moramo naravo ljudem predstavit, v bistvu preko njene lepote," pravi umetnik.

Dijaki si želijo več ozaveščanja v svoji generaciji

"Poudarjanje trajnosti je prišlo s trendi Evropske unije, se pravi s sedem letnim obdobjem projektov in digitalizacije. In seveda tudi mi te trende sprememb okolja, podnebja, obnašanja ljudi... se začnemo tudi pogovarjati navzven o našem planetu in posledicah nas ljudi. V sodelovanju s projektom YAFE in podjetjem IRDO (Inštitut za razvoj družbene odgovornosti) smo bili povabljeni k izdelavi murala," pove ravnateljica SŠOM Nadja Jager Popović.

Ravnateljica opomne, da je učni kurikulum dotrajan in bi potreboval večji poudarek na učenju mladih o trajnosti in zavestnem ravnanju do okolja. "Poudarjamo aktualizacijo s strani učiteljev in želimo to na umetniški način prikazati," razloži Jager Popovićeva. Nadaljuje: "Dijakom povemo; glejte proizvode, poglejte sestavine, iz tega izločite, kaj je naravno in kaj je škodljivo. Na tak način želimo ozaveščati dijake, da se spoprimejo s trajnostnim vidikom dela."

[[image_2_article_66001]]

Mural "Ptice z otoka" je bil dokončan iz aprila v maj, predhodno pa so se v marcu na šoli odvile tridnevne delavnice o okoljski trajnosti in ulični umetnosti. Delavnice je organiziral IRDO v sodelovanju s SŠOM. Aktivnosti pa so bile del mednarodnega projekta YAFE, ki poteka v šestih evropskih mestih, vključno z Ljubljano in Mariborom, in ga sofinancirata Evropska unija preko programa Ustvarjalna Evropa ter Republika Slovenija - ministrstvo za javno upravo in ministrstvo za kulturo.

"Bilo je eno obdobje sivine, betona, velikih steklenih površin in ena takšna poslikava s sporočilno vrednostjo je seveda velika pridobitev. Kar je pa najbolj pomembno pa je, da se skozi umetnost izrazi neko sporočilo, ki povzroča kritiko, pozitivno ali negativno, ampak to je bistvo umetnosti, da v vsakem vzbudi občutke," zaključi ravnateljica SŠOM.