Zaslužnega papeža Benedikta XVI., ki je umrl danes, bodo pokopali 5. januarja, pogrebne slovesnosti pa bo vodil papež Frančišek, so po poročanju tujih tiskovnih agencij danes sporočili iz Vatikana. Prvi papež po skoraj 600 letih, ki je odstopil s položaja, je umrl dopoldne v samostanu Matere Cerkve v Vatikanu. Star je bil 95 let.

Verniki se bodo lahko od njega poslovili v baziliki svetega Petra

Krsta s posmrtnimi ostanki zaslužnega papeža bo od ponedeljka v baziliki svetega Petra, kjer se bodo verniki lahko poslovili od njega. “V četrtek 5. januarja ob 9.30 se bo na Trgu svetega Petra začel pogreb, ki ga bo vodil sveti oče,” je danes novinarjem v Vatikanu še povedal tiskovni predstavnik svetega sedeža Matteo Bruni.

Kot osmi Nemec na čelu Katoliške cerkve in drugi, ki ni bil Italijan v skoraj 500 letih, je izbral ime Benedikt v čast svetemu Benediktu, začetniku zahodnega meništva iz 5. stoletja. Za papeža je bil izvoljen 19. aprila 2005, odstopil pa je 28. februarja 2013 kot prvi papež po skoraj 600 letih. S tem je odprl pot za izvolitev svojega argentinskega naslednika, papeža Frančiška.

Na Bavarskem rojeni zaslužni papež Benedikt XVI., ki se je pred izvolitvijo za papeža imenoval Joseph Ratzinger, je od svojega odstopa leta 2013 živel v relativni osami v vatikanskem samostanu.

Že več mesecev je bilo znano, da je fizično šibak in da komaj govori. Njegovo zdravje se je močno poslabšalo v sredo, ko je papež Frančišek ob koncu splošne avdience v Vatikanu sporočil, da je Benedikt XVI. zelo bolan in vernike prosil za posebno molitev za 95-letnega zaslužnega papeža. Prav tako je še isti dan Benedikta obiskal v samostanu Matere Cerkve.

“Bil je velik človek, ki ga zgodovina ne bo pozabila”

Po besedah nemškega kanclerja Olafa Scholza je svet s smrtjo zaslužnega papeža izgubil prodorno osebnost in spretnega teologa. “Kot nemški papež je bil Benedikt XVI. poseben cerkveni voditelj za mnoge po svetu in ne le v naši državi,” je zapisal na Twitterju.

Benediktu se je poklonil tudi francoski predsednik Emmanuel Macron, ki je na Twitterju zapisal, da je z mislimi z verniki v Franciji in po svetu, ki žalujejo zaradi odhoda Benedikta XVI. Pohvalil pa je tudi njegova prizadevanja za bolj bratski svet.

Italijanska premierka Giorgia Meloni je medtem Benedikta označila za velikana vere in razuma ter za moža ljubezni do Boga, ki je svoje življenje posvetil Cerkvi. “Bil je velik človek, ki ga zgodovina ne bo pozabila,” je zapisala v sporočilu za javnost in dodala, da je papežu Frančišku že dejala, da vlada deli njegovo žalost in žalost celotne cerkvene skupnosti.

Benediktu se je poklonil tudi poljski politični vrh s predsednikom Andrzejem Dudo in premierjem Mateuszem Morawieckijem na čelu. Označila sta ga za enega najpomembnejših teologov 20. in 21. stoletja in poudarila, da je Cerkve z njegovo smrtjo utrpela veliko izgubo, a bo intelektualna zapuščina Benedikta v njej živela za vedno, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

STA