Vedno več pohodnikov ima pomanjkljivo znanje glede rabe opreme za gibanje v gorah, opazen je tudi podcenjujoč odnos do gora, po nedeljski preventivni akciji na območju Triglavskih jezer ugotavljajo pristojni in pozivajo k odgovornemu ravnanju. V nedeljo je helikopterska ekipa v gorah posredovala štirikrat, reševali so poškodovane pohodnike in psa.

Psa so prepeljali v dolino

Na območju Komarče, kjer pot poteka po strmem in prepadnem terenu, je ekipa z vojaškim helikopterjem pomagala pri reševanju psa. “Okoliščine kažejo, da sta en v drugega skočila psa in oba tudi padla s poti,” so zapisali na policiji. En pes je na kraju poginil, drugi pa si je poškodoval nogo. Oba so s helikopterjem prepeljali v dolino. Glede na trenutno zbrana obvestila sta bila oba psa pred dogodkom na povodcu, postopek pa še poteka.

Čez vikend več poškodovanih

V nedeljo je dežurna ekipa za helikoptersko reševanje s posadko Slovenske vojske v nesrečah posredovala štirikrat. Dva pohodnika sta se poškodovala zaradi zdrsa s poti, in sicer eden na grebenu Košute, druga pa med vzponom po planinski poti iz Lipance na Debelo Peč. Zaradi nepazljivosti se je en planinec poškodoval tudi pri Kranjski koči na Ledinah.

Tudi Policijska uprava Celje poroča o gorski nesreči, ki se je zgodila v nedeljo. V Logarski dolini, pri slapu Palenk, se je huje poškodoval mladoletni belgijski državljan, ki je bil v skupini skavtov in vodnikov na ogledu slapu. Mladoletnik je plezal po skalah na slapišču, kjer mu je zdrsnilo in je zdrsel po skalah dobrih 8 metrov globoko. Hudo poškodovanega mladoletnika so oskrbeli reševalci, nato so ga s helikopterjem odpeljali v UKC Maribor, kjer je ostal na zdravljenju.

Hoja v kopalkah, s pivom v roki …

Policija je v nedeljo na območju Triglavskih jezer z naravovarstvenimi nadzorniki Triglavskega narodnega parka in bohinjskimi gorskimi reševalci izvedla preventivno akcijo, v kateri so ugotavljali, kako opremljeni in pripravljeni so pohodniki za turo in kakšno je splošno stanje v gorah. V akciji, katere namen je v prvi vrsti ozaveščanje o ohranjanju narave in o varnosti v gorah, so preverjali tudi, kako je s parkiranjem na izhodiščih, vožnjo v naravnem okolju in spoštovanjem predpisov o ohranjanju narave.

Ugotovili so posamezne primere neodgovornega in podcenjujočega odnosa do gora, kot so hoja v kopalkah, v športnih copatih z ravnim podplatom, dizajnerskim mini nahrbtnikom, otroško vrečko za copate ali s pivom v roki, so danes sporočili s Policijske uprave Kranj. Pri štirih tujcih so zaznali tudi kampiranje pri Črnem jezeru. Kampiranje je sicer na območju Triglavskega narodnega parka prepovedano.

Policisti, nadzorniki in gorski reševalci ugotavljajo tudi, da je vedno več pohodnikov, ki sicer imajo opremo, nimajo pa znanja o njeni uporabi, kar je enako ali še bolj nevarno, kot če bi bili neustrezno opremljeni. Oprema jim lahko da lažen občutek varnosti, opozarjajo.

Kot so spomnili na policiji, se največ nesreč zgodi pri sestopih, ko so pohodniki že utrujeni, mnogi tudi dehidrirani. Bistvenega pomena zato ostaja priprava na turo in prilagajanje ture svojim zmožnostim, opremi, situacijam. Odzvati se je treba, še preden nastopijo resne težave. Najpogostejši vzroki za nesreče v gorah ostajajo zdrsi in padci ter nepoznavanje terena, onemoglost, padajoče kamenje in bolezenska stanja, poroča STA.

Kako sicer potekajo reševanja v gorah s helikopterjem, si lahko ogledate na spodnjem posnetku.