V obdobju od 1. oktobra 2023 do 28. marca 2024 je bilo poročanih 15 primerov kaznivih dejanj velikih tatvin, ki so se zgodila v naši skupnosti, so za naš medij Maribor24 sporočili s Policijske uprave Maribor. V teh primerih so neznani storilci izvršili vlome v stanovanjske hiše, pri čemer so lastniki utrpeli pomembno materialno škodo.

Vlomi so vedno pogostejši

Poleg tega je bilo poročanih še 4 kazniva dejanja velikih tatvin, kjer so nepridipravi vlomili v osebne avtomobile, ter en primer vloma v poslovni prostor. Takšen trend kaznivih dejanj vzbuja zaskrbljenost v naši skupnosti in zahteva ukrepanje pristojnih organov ter večjo pozornost državljanov glede varnosti svojega premoženja.

"V enakem obdobju od 1. 10. 2022 do 28.3.2023 smo obravnavali 9 velikih tatvin vlomov v stanovanjske hiše in en vlom v poslovni prostor," so sporočili s PU Maribor. Glede na lokacije navedenih kaznivih dejanj pojasnjujejo, da so bila od 1.10.2023 do 28.3. 2024 obravnavana na območjih občin Podlehnik, Videm, Majšperk in Žetale.

Število vlomov v stanovanja ali hiše, vključno z vikendi, iz leta v leto narašča, pri čemer storilci postajajo vedno bolj drzni ali nasilni. Vlomilec bo raje izbral tisto lokacijo, kjer bo za izvedbo kaznivega dejanja najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Opuščene ali nevarovane stavbe, še posebej tiste, kjer ni prisotnih stanovalcev, na primer med dopustom, postanejo še bolj privlačna tarča za vlom.

Kako se zavarovati?

Odprta vrata ali okna, prisotnost orodja za dostop (kot so zaboji, lestve), vrtnarsko orodje ter zapuščene žive meje ali visoke ograje dodatno privabljajo vlomilce. Ker pa so pred nami prazniki, ko bodo ljudje pogosteje z doma, so nam posredovalio še nekaj preventivnih nasvetov. 

Pred daljšo odsotnostjo je ključnega pomena poskrbeti za varnost vašega doma. Priporočljivo je, da zaklenete vrata in zaprete okna ter izklopite plin, vodo in elektriko, da preprečite morebitne nezgode. Prižig alarmne naprave ter previdnost pri hranjenju ključev na skritih mestih sta prav tako pomembna. Med odsotnostjo ne puščajte dragocenosti in denarja doma ter ne objavljajte obvestil o svoji odsotnosti na različnih medijih.

Poskrbite, da bo vaš dom deloval naseljen in ga varujejo prijatelji ali sosedi, ki bodo redno preverjali stanje in pomagali ohraniti videz zasedenosti. Prav tako je priporočljivo zakleniti vozila, umakniti vredne predmete iz vidnega polja ter o tem obvestiti svoje sosede. Preverite tudi svoje zavarovalne police in si zabeležite serijske številke vrednejših predmetov ter jih po potrebi tudi fotografirajte za dodatno varnost.

Več si lahko preberete na spletnih straneh Ministrstva za notranje zadeve ali na povezavi Vlomilci in tatovi niso na dopustu - preventivni nasveti policije.

Če ostajate doma, še posebej starejšim osebam in otrokom priporočajo, da vedno zaklepate vrata in ne odpirate neznancem. Uporaba varnostne verižice je ključnega pomena, še posebej, če ste sami. Dodatno varnost lahko zagotovite z namestitvijo domofonov, videodomofonov ali kukal na vhodih vašega doma.