Že nekaj časa je znano, da je 27-letni Matej Periš tiste noči, ko je izginil, zadnji klic namenil svoji prijateljici Maji Sopta iz Splita, ki se je prav tako zabavala v Beogradu. Ker je bila restavracija, v kateri je bila ona, blizu restavracije, kjer so kamere zadnjič ujele njega, so se pojavila namigovanja, da je tekel proti njej in da sta se morda celo dobila.

Pokazala neodgovorjen klic na svojem telefonu

Policija o podrobnostih molči, Splitčanka pa se je odločila spregovoriti, saj pravi, da so jo laži o tem, da je vpletena v njegovo skrivnostno izginotje, močno prizadele. “Sem Maja, stara sem 31 let in sem prijateljica Mateja Periša. Moja mama je bila njegova učiteljica, moj brat je njegov prijatelj … Danes sem prišla sem, ker se nočem več skrivati. Ni res, da sem izginila, svoja družbena omrežja sem izbrisala zaradi groženj, ki so mi jih pošiljali,” je pojasnila za oddajo Exploziv na srbski Prvi televiziji.

Da je Matej izginil, je kasneje izvedela od svojega brata. Njegovi prijatelji so zaradi preiskave molčali in šele kasneje je ugotovila, kako resna je situacija.

Maja pogosto prihaja v Beograd, kamor je prispela tudi 27. decembra. Stanovala je pri prijateljici, prvih nekaj dni se je slabo počutila in imela vročino, 30. decembra pa sta se s prijateljico odpravili v restavracijo. “Tik pred tem mi je zvonil telefon, a se nisem javila, ker sem vozila. Vstopila sem v restavracijo, se povezala z Wi-Fi-jem in videla, da mi je Matej poslal sporočilo na Instagramu. Videl je, da sem tudi jaz v Beogradu, in spraševal je, kam naj grejo. Odgovorila sem mu: Kdo je prišel v Beograd – ali ni to moj brat? On pa mi ni nikoli odgovoril. Zatem me je ob 22.29 poklical in to je ta zgrešeni klic,” je opisala in pokazala Matejev zgrešen klic na svojem telefonu.

“Vse, da si operem ime”

Kot je še povedala, ima Mateja rada kot brata, pogosto sta se družila. “Popila sva dva ali tri kozarce vina, nikoli ni bilo velikega popivanja, kot se govori.” Na vprašanje, kaj meni o drogah, ki se omenjajo v povezavi z njim, pa: “Mediji lahko pišejo, kar hočejo. On je zlat fant. Ne more vsak delati, študirati in se toliko ukvarjati s športom.” 

Splitčanka je obenem zatrdila, da s policijo sodeluje vse od 31. decembra, opravila je zaslišanje s poligrafom, pristala na preiskavo avtomobila, pripravljena pa je dati tudi vzorec svojih las in krvi, da si opere ime. Spomnimo, v medijih so se namreč pojavila številna namigovanja, da bi bila prav 31-letna Splitčanka lahko vpletena v njegovo izginotje, saj se je oglasila šele potem, ko so policisti locirali Matejev telefon in ugotovili, da je bila ona ena izmed zadnjih oseb, s katerimi je Matej kontaktiral. 

Globoko v sebi še vedno verjame, da je Matej živ. Njegovega očeta je srečala na policiji, kamor je prišla podat uradno izjavo. Na vprašanje, ali ji je danes žal, ker se Mateju ni oglasila na klic, je odgovorila v solzah. “Seveda mi je žal. To je moja največja muka, ker mislim da … če bi me vsaj obvestil, da prihaja v Beograd, bi mu svetovala, kam naj gre in kaj naj počne. Vest me peče.”