Kronika

Umrl je oče naše legendarne smučarke

Uredništvo , 18.01.24 ob 12:47

Bil je nekdanji kajakaš na divjih vodah in selektor jugoslovanske divjevodaške reprezentance, sicer pa vsestranski športnik.

Umrl je oče naše legendarne smučarke

Le nekaj dni pred 91. rojstnim dnem se je poslovil Bogdan Svet - Čvek, nekdanji kajakaš na divjih vodah in selektor jugoslovanske divjevodaške reprezentance, sicer pa vsestranski športnik. V zgodovini slovenskega kajakaštva je njegov prispevek k razvoju športa neizmerljiv, so sporočili iz Kajakaške zveze Slovenije.

Bogdan Svet, ki je bil najbolj poznan po nadimku Čvek, je vse svoje življenje posvetil športu, kateremu se je zapisala tudi njegova hči, alpska smučarka Mateja Svet.

Rodil se je 3. februarja 1933 v Ljubljani, kjer je dokončal Visoko šolo za telesno kulturo ter bil po izobrazbi profesor športne vzgoje. Sprva je bil profesor telesne vzgoje na Srednji gradbeni šoli, nato pa vrsto let na Biotehniški fakulteti. Znan je bil po tem, da se je aktivno ukvarjal s študenti, skrbel za njihovo kondicijo in skupaj z njimi tekel po Rožniku.

Predan športu 

Seveda je bil aktiven športnik tudi sam in športu predan celo življenje. V mladosti je tekmoval v teku na smučeh, dolga leta pa je bil tudi izvrsten tekmovalec v kajaku na divjih vodah, tako v slalomu kot spustu, bil je tudi učitelj alpskega smučanja in del ZVUC - zveze učiteljev, vaditeljev in trenerjev smučanja ter sodeloval na tečajih smučanja. Pogost gost je bil v gorah, kjer je poznal skoraj vse poti in smeri, zelo veliko časa pa je namenil tudi kolesarjenju. Kolegi iz kajakaških dni se spominjajo njegovih udejstvovanj v ekipnih športih, kjer je nemalokrat predelal pravila, ali jih dopolnil.

Kajakaško pot je začel v ljubljanskem brodarskem društvu, današnjem klubu Ljubljana na Livadi. Kajakaštvu je bil zapisan od rane mladosti pa vse do visoke starosti, saj ga je bilo mogoče še nedolgo tega videti s kajakom na strehi avtomobila na poti v Tacen ali na Ljubljanico. V kajakaštvu je bil vrsto let aktiven športnik, ki je uspehe dosegal v slalomu in spustu na divjih vodah, nato pa je svoje znanje in izkušnje na več generacij prenašal še v vlogi trenerja.

Bogata športna pot 

Tekmovati je začel v zgodnjih 50-letih ter se leta 1953 udeležil svetovnega prvenstva v Meranu, kjer je skupaj z Milanom Zadelom in Jožetom Ropretom osvojil četrto mesto v ekipni tekmi kajakašev. Enak rezultat v ekipnih vožnjah so skupaj z Zadelom in Jožetom Ilijo ponovili tudi leta 1955, ko je Tacen prvič v zgodovini gostil svetovno prvenstvo. Natopil je še na svetovnem prvenstvu leta 1959 v Ženevi, tekmovalno kariero na svetovnih prvenstvih pa je zaključil leta 1965 v avstrijskem Spittalu.

Po uspešni tekmovalni karieri je leta 1966 postal selektor jugoslovanske reprezentance na divjih vodah ter na tem položaju ostal do leta 1973. Ekipo je vodil na svetovnih prvenstvih v Lipnu na Češkem (1967), v francoskem Bourg St. Mauriceu (1969), v italijanskem Meranu (1971) in v švicarskem Muotathalu (1973). Bil je tudi selektor jugoslovanske slalomske ekipe na olimpijskih igrah v Münchnu leta 1972, ko je bil slalom na divjih vodah prvič v zgodovini del olimpijskega programa.

Bogdan Svet - Čvek je v zgodovini slovenskega kajakaštva pustil neizbrisen pečat, s svojim znanjem pa poskrbel za razvoj kajakaštva tako na klubski kot državni ravni ter bil eden izmed temeljev, na katerih danes sloni slovensko kajakaštvo, ki sodi v sam vrh na mednarodnem nivoju.