V nadaljevanju sojenja obtoženemu lanskega umora v Zgornjem Dupleku Sedinu Šišiću so danes na mariborskem okrožnem sodišču zaslišali več njegovih nekdanjih sodelavcev in sostanovalcev. Med drugim so razčiščevali podrobnosti glede kraje puške umorjenemu in njene oddaje na odpadu. Več prič je ob tem povedalo, da je obtoženi redno užival droge, so povzeli sojenje na STA.

Tožilstvo 33-letnemu Šišiću s stalnim prebivališčem v BiH očita, da je 8. septembra lani umoril lastnika delavnice v Zgornjem Dupleku. Najprej naj bi mu ukradel puško, nato pa izkoristil njegovo zaupanje z razlago, da mu pride vrnit puško ali se dogovorit o njeni vrnitvi, in ga napadel.

Zaslišali več prič

Sodišče je danes zaslišalo več prič, ki so bile zaslišane že v fazi sodne preiskave oktobra lani. Med njimi je bil podjetnik Anel Cakor, lastnik odpada v Mariboru, ki odkupuje kovine. Tam naj bi obtoženi oddal puško, ki jo je ukradel umorjenemu. Danes se podrobnosti tega posla ne spomni več, v preiskavi pa je Cakor povedal, da sta puško pripeljala dva moška - poleg Šišića še oseba z vzdevkom Memo.

Slednji naj bi bil Mevludin Kadić, ki je med današnjim pričanjem zanikal te navedbe. Kot je dejal, se je večkrat družil s pokojnim podjetnikom v Dupleku, ki ga je opisal kot zelo prijaznega in prijetnega človeka. Obtoženega pa pozna iz podjetja, kjer je ta delal nekaj mesecev, in iz hiše, v kateri sta stanovala skupaj še z drugimi delavci iz BiH.

Vzel puško in jo odnesel na odpad

Kadić je povedal, da je podjetnik ljubil orožje in ga je rad tudi razkazoval ljudem. Ko sta septembra s Šišićem skupaj potovala iz Slovenije v BiH, naj bi mu ta povedal, da je podjetniku vzel puško in jo odnesel na odpad, sam pa naj bi mu zatem predlagal, da jo vrne lastniku. Čez nekaj dni, ko se je vrnil v Slovenijo, je Kadić po lastnih navedbah šel k podjetniku in ga odpeljal na odpad, da bi dobila puško nazaj, a tam je že ni bilo več. Na odpadu naj bi jima rekli, da je Šišić odnesel puško.

Sam pri tatvini puške ni sodeloval in tudi ni bil z obtoženim na odpadu, ko je ta tja nesel puško, je zatrdil Kadić. Med drugim je še povedal, da je Šišić redno užival droge, tudi v službi, a je bil kljub temu zelo dober delavec.

Obtoženi naj bi bil uživalec drog

Da je obtoženi redno užival drogo, so povedali še nekateri drugi njegovi nekdanji sostanovalci. Eden od njih je v noči pred umorom srečal obtoženega pri dupleškem podjetniku in takrat je bil po njegovih besedah videti precej razburjen. Ko so dva dni kasneje z delavci govorili o umoru, ki se je zgodil v Dupleku, naj bi Šišić zardel in po telefonu nekomu naročil, naj pripravi denar.

Krivde ni priznal

Obtoženi na februarskem predobravnavnem naroku ni priznal krivde, na začetku glavne obravnave pa se ni želel zagovarjati. V preiskavi po priprtju je povedal, da sta puško ukradla s kolegom, da bi jo prodala. Takoj po tatvini naj bi puško shranila na odpadu, potem pa odpotovala v BiH. Vmes naj bi puška "izginila".

Šišić, ki je bival v hiši za delavce poleg pokojnikove hiše in delavnice, je pred preiskovalnim sodnikom še povedal, da sta imela s pokojnim podjetnikom "razne posle", med drugim naj bi sodelovala pri prodaji bakra v Avstriji. Na dan, ko se je zgodil umor, naj bi se odpeljal zjutraj iz službe do njega, a naj ga ne bi bilo doma. "V Dupleku sem ostal le pet minut, še to ne," je zatrdil. Kasneje naj bi se še enkrat vrnil v Duplek, a tokrat le v hišo, kjer je sam bival. Kasneje naj bi mu kolegi delavci povedali, naj ne hodi v Duplek, ker je tam polno policije, temveč čim prej odpotuje v BiH, ker nima dovoljenja za bivanje. Ko se je čez nekaj dni vračal v Maribor, od koder naj bi nadaljeval pot na delo v Belgijo, pa so ga na meji prijeli policisti.

STA