Vestnik poroča, da je v Splošni bolnišnici Murska Sobota 17. februarja umrl sedemmesečni dojenček, ki so ga v bolnišnico pripeljali z reševalnim vozilom. Kljub oživljanju jim ni uspelo rešiti njegovega življenja. Svojci so po poročanju medija poklicali reševalno službo, ker je otrok nenadoma postal neodziven in ni dihal. Reševalna ekipa je že med vožnjo do bolnišnice otroka oživljala, postopek so nadaljevali še v urgentnem centru, po eni uri pa so ugotovili njegovo smrt.

Smrt dojenčka preiskuje tudi policija

Kot še poroča medij, je dojenček z družino živel na Goričkem. Patronažna služba o nosečnosti in rojstvu otroka ni bila obveščena, saj starši niso oddali uradne prijave, zato ni bilo vzpostavljeno spremljanje zdravstvenega stanja otroka in obiskov patronažne službe.

Zaradi nenadne smrti in oslabelega videza dojenčka so obvestili policijo, socialno službo in  zdravnico v Zdravstvenem domu (ZD) Murska Sobota. Odrejena je bila sodna obdukcija, ki bo potrdila vzrok smrti, ki je zaenkrat še neznan.

Center za socialno delo (CSD) Pomurje je po smrti dojenčka začel izvajati javno pooblastilo zaščite mladoletnih otrok. Sklican je bil timski sestanek in sprejeti so bili ukrepi za varstvo koristi otrok. Center je zbral tudi poročila ustanov, ki so sodelovale z družino, in opravil pogovore s sorodniki. Ti so povedali, da kljub pogostemu stiku z mladoletnimi otroki, ki so v družini, niso opažali, da bi bilo z njimi kar koli narobe, še navaja medij za katerega so na centru še dodali, da ne morejo podati odgovora, ali je otrok umrl zaradi neustreznega izvajanja starševske skrbi, saj rezultati obdukcije še niso znani.

Center za socialno delo je na sodišče vložil tudi predlog za izvajanje nadzora nad izvrševanjem starševske skrbi, na podlagi katerega je sodišče tudi izdalo začasno odredbo. Policijska uprava Murska Sobota pa v konkretni zadevi v predkazenskem postopku zbira obvestila in dokaze zaradi suma storitve kaznivega dejanja iz poglavja kaznivih dejanj zoper življenje in telo.