V Belgiji je danes na karnevalu avtomobil zapeljal v množico, pri tem je umrlo najmanj šest ljudi, so sporočili iz tožilstva.

Poškodovanih še vsaj 26 ljudi

V incidentu v vasi Strepy-Bracquegnies v občini La Louviere je bilo poškodovanih še najmanj 26 ljudi, od tega jih je 10 v življenjski nevarnosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zaenkrat še ni znano, ali je avtomobil v množico zapeljal namerno. Voznik je po navedbah župana skušal pobegniti, vendar jim ga je uspelo ustaviti.

Tožilstvo je pojasnilo, da nimajo nobenih namigov, da bi imel incident teroristično ozadje, preiskava pa še poteka. Po incidentu so aretirali tudi sopotnika v avtomobilu.

Moderator belgijskega radia RTL, ki je sodeloval na karnevalski prireditvi, je poročal o dramatičnih prizorih, saj je avto zapeljal prav v središče množice. “Bila sta glasba in smeh, tri sekunde kasneje pa kriki. Grozno je bilo,” je povedal.

Po njegovi oceni je bilo na prireditvi okoli 150 ljudi.

Incident se je zgodil davi okoli 5. ure na karnevalu Strepy-Bracquegnies, ravno ko je skupina ljudi zapuščala športno dvorano in se začela premikati v smeri središča vasi.

Belgijski premier Alexander De Croo je sporočil, da je nad novico zgrožen. Napovedal je, da bo danes obiskal vas v spremstvu belgijskega kralja Philippeja.

Kraj Strepy-Bracquegnies z okoli 9000 prebivalci je od Bruslja oddaljen približno 40 kilometrov. Belgijska mesta in vasi v času pusta in posta gostijo številne karnevalske prireditve, med bolj poznanimi je karneval Binche.

STA