Tornado, ki je sicer v tej državi redek pojav, je v delih letoviškega mesta povzročil tudi znatno gmotno škodo. “Na žalost je v tornadu umrla ena oseba, po prvih poročilih pa je bilo še deset ljudi poškodovanih,” so sporočile oblasti nizozemske pokrajine Zeeland. Dodale so, da reševalne službe še ocenjujejo posledice tega sicer redkega pojava, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tornado je odnesel streho na štirih hišah. Poleg tega je s strehe ene od cerkva odtrgal strešnike in podiral drevesa, po zraku so leteli trampolini, je poročala nizozemska javna televizija NOS. Po navedbah oblasti je gmotna škoda na več ulicah v Zierikzeeju, ki je priljubljen kraj med turisti, precejšnja.

Posnetki z družbenih omrežij prikazujejo razbitine, ki letijo po zraku v stolpu vrtečega se vetra, in velik bel lijak oblakov, ki se vije navzdol od temnega neba.

Vremenoslovci so sicer poročali o šibkem tornadu. Nizozemsko vsako leto prizadene več tornadov, zadnji, ki je terjal smrtne žrtve, pa je bil leta 1992, poročanje televizije povzema francoska tiskovna agencija AFP.

STA