Štirje snežni plazovi so v minulih 24 urah v severni Avstriji odnesli devet življenj, med njimi tudi štirih švedskih državljanov, so danes sporočile avstrijske oblasti. Največ življenj so terjali na Tirolskem, kjer se je v minulih dneh sprožilo nenavadno veliko število snežnih plazov. Najmanj enega človeka še pogrešajo.

Plaz na Tirolskem odnesel 6 ljudi

Najhuje je bilo v petek na Tirolskem, ko je plaz na območju Spissa na meji s Švico odnesel pet švedskih turnih smučarjev in njihovega avstrijskega vodnika. Skupina je smučala izven urejene proge, ko se je približno 400 metrov nad njimi utrgal plaz. Enega od smučarjev je k sreči zasulo le delno in je lahko poklical na pomoč. Bil je edini v skupini, ki je preživel nesrečo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V petek je življenje zahteval tudi plaz na gori Knödelkopf na Predarlskem, so danes sporočile avstrijske oblasti. Plaz je sicer zajel skupino, v kateri je bil ponesrečeni, in čeprav so ga hitro izkopali izpod snega in začeli oživljati, so bile njegove poškodbe prehude in je umrl.

Tretji plaz na območju Wildschönau na Tirolskem je bil usoden za dva človeka, stara 60 in 61 let. Reševalci so ju našli nekaj po polnoči, so danes še sporočile avstrijske oblasti.

Petek je bil tako eden najbolj smrtonosnih dni v avstrijskih gorah to zimsko sezono. Črna statistika pa se je nadaljevala tudi danes. Plaz se je sprožil na območju Schmirn na Tirolskem, pri čemer je umrl en človek. Še enega pa pogrešajo, medtem ko so se trije uspeli sami rešiti izpod snežne mase, še poroča dpa.

Avstrijske oblasti so ponovno opozorile, da so razmere v avstrijskih gorah zelo zahtevne, nevarnost plazov pa povečana, kar pomeni tretje stopnje na petstopenjski lestvici. A ta stopnja je statistično najbolj nevarna, je opozoril vodja službe za opozorila pred snežnimi plazovi na Tirolskem Rudi Mari. Statistično gledano se pod to stopnjo sproži kar dve tretjini plazov, je povedal.