Doslej je bilo potrjenih 105 primerov, še 29 je sumov na salmonelo, večinoma pri otrocih, mlajših od 10 let. Največ primerov je v Veliki Britaniji, prizadetih pa je še osem drugih evropskih držav.

Največ okužb na Otoku

Skoraj polovico potrjenih primerov okužbe s salmonelo so odkrili v Veliki Britaniji, v EU so prizadete Nemčija, Belgija, Francija, Irska, Luksemburg, Nizozemska in Švedska, ob njih pa so primere odkrili tudi na Norveškem, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prvi primer na Otoku so zaznali 7. januarja.

Zadevo preiskujeta Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) ter Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC).

Izdelki narejeni v Belgiji

Po navedbah evropskih organov izbruh zaznamuje nenavadno visok delež otrok, ki potrebujejo hospitalizacijo. Kot možni vzrok so prepoznali več čokoladnih izdelkov.

Ferrero je odpoklical že več serij svojih izdelkov za otroke, vključno s slavnimi Kinder Surprise jajčki, ki so še posebej priljubljeni v času velikonočnih praznikov. Po navedbah podjetja so bili vsi prizadeti izdelki izdelani v Belgiji.

Britanske oblasti so konec tedna javnost posvarile pred večjim naborom izdelkov znamke Kinder.

STA