V zgodnjih popoldanskih urah je danes 47-letna Irena T. zapustila prostore ženskega zapora na Igu, kamor so jo pripeljali v noči na ponedeljek, potem ko je preiskovalni sodnik zoper njo odredil pripor zaradi ponovitvene nevarnosti.

Vzrok za spor je bilo SMS sporočilo

Minuli petek naj bi Irena T. svojega moža, znanega športnega novinarja 48-letnega Aleša Tihca, nekaj pred 15. uro zabodla, da je izkrvavel v domači hiši v Brunšviku v občini Starše.

Zakonca sta se usodnega dne sprla. V preteklosti so bili med njima že prepiri zaradi domnevne nezvestobe, tega dne pa naj bi bila Irena T. na telefon prejela sporočilo, ki naj bi bilo njenega moža zelo razburilo. Prepirala sta se dalj časa, tudi med vožnjo, za domačimi stenami pa se je prepir nadaljeval in končal s smrtjo 48-letnika.

Ireno T. so policisti prijeli na kraju dogodka, prav tako so našli nož, s katerim je bil zločin izvršen. Irena T. se je v nedeljo popoldne, ko so jo privedli k preiskovalnemu sodniku, zagovarjala več ur. Zatrjevala je, kot navaja Večer, da je bil mož tistega dne do nje nasilen in da se je zgolj branila. Tožilstvo je sodniku predlagalo, da zoper osumljeno odredi pripor, kar je sodnik Grmovšek tudi storil. A se je preko svoje odvetnice Vesne Györkös Žnidar Irena T. na sklep o uvedbi pripora pritožila in uspela. Izvenrazpravni senat mariborskega okrožnega sodišča je namreč pripor zoper ovadeno odpravil, poroča Večer.

Priče videle, kako je Tihec ženo v preteklosti pretepal

Preiskovalni sodnik je v sklepu o odreditvi pripora med drugim zapisal, da je pripor potreben, saj gre za eno najhujših kaznivih dejanj, na ponovitveno nevarnost pa naj bi kazale osebnostne lastnosti ovadene in okoliščine izvršitve kaznivega dejanja. Da nobeden od dokazov ne potrjuje navedbe ovadene o nasilju moža nad njo, je zapisal preiskovalni sodnik.

Odvetnica osumljene pa je izpostavila, da osumljena ni nagnjena k nasilju, saj je sama poklicala medicinsko pomoč in po navodilih dispečerke skušala moža oživljati, ter da ne more dokončati ali ponoviti istovrstnega kaznivega dejanja, saj je šlo za razmerje med zakoncema, mož pa naj bi bil tisti, ki je nad ženo izvajal psihično in fizično nasilje, kar izhaja tudi iz spisa. Policisti so namreč med preiskavo dogodka govorili tudi z ljudmi, ki so videli, kako je mož ženo v preteklosti pretepal.

Izvenrazpravni senat se je strinjal z navedbami odvetnice, zato je sklep preiskovalnega sodnika spremenil in pripor zoper ovadeno za uboj odpravil. Ker da osumljena ni bila nikoli z nikomer v kakršnemkoli konfliktnem razmerju, kar kaže na to, da ni nagnjena k nasilnemu vedenju. Je mati dveh otrok, ki mora pomagati tudi ostarelima staršema z zdravstvenimi težavami, je obrazložil senat. Na takšno odločitev senata se tožilstvo ne more več pritožiti, tako da je ta odločitev dokončna, še piše Večer.