V Zagrebu je v bolnišnici devetletnik, ki mu je v roki počila petarda in je ostal brez vseh prstov razen palca. Zdravniki so se v operacijski sobi namučili, ko so mu poskusili rešiti roko, poroča hrvaški Index.

“Če bi videli tiste slike, bi izgubili apetit pri kosilu”

Na žalost se to dogaja vsakič med prazniki. Pri nas imamo težko poškodovanega otroka zaradi petarde, lahko bi umrl,” je dejal Milivoj Novak iz kliničnega bolnišničnega centra Zagreb in pozval, naj vsi pazijo, kaj počnejo njihovi otroci. Pove, da so dečka zelo težko rešili in bo zaradi poškodbe roke ostal trajni invalid. “Če bi videli tiste slike, bi izgubili apetit pri kosilu,” je povedal Novak.

Policija pri naših sosedih je danes začela akcijo Mir in dobro počutje, na novinarski konferenci pa so opozorili na nevarnosti uporabe pirotehnike. “Posledice uporabe pirotehnike so lahko resne in trajne, še posebej pri otrocih. Najpogostejše so poškodbe prstov, dlani, rok in oči, žal pa v nekaterih primerih povzročijo tudi trajno invalidnost,” je povedal Zlatko Sekačić iz Območne protieksplozijske enote v Zagrebu.

Gasilci imajo na silvestrovo zaradi pirotehnike običajno polne roke dela

Na Hrvaškem sicer globe za državljane zaradi petard znašajo od 5.000 do 15.000 kun, za pravne osebe pa od 10.000 do 30.000 kun, odvisno od vrste kršitve. Starši otrok, ki uporabljajo pirotehniko, so kaznovani z globo od 1000 do 3000 kun, pravne osebe in obrtniki, ki prodajajo pirotehniko otrokom, mlajšim od 14 let, pa so lahko kaznovani z globo od 10.000 do 30.000 kun.

Da bi preprečili hujše posledice, policisti redno opozarjajo, da naj državljani pirotehnična sredstva kupujejo le v prodajalnah, kjer je njihova prodaja dovoljena in ob uporabi upoštevajo priložena navodila.

Medtem tamkajšnji gasilci opozarjajo, da so ognjemeti in druga pirotehnična sredstva pogost vzrok požarov, zaradi njih pa so pogoste gasilske intervencije na silvestrovo. Opozarjajo še, da lahko uporaba petard in drugih pirotehničnih sredstev povzroči hude telesne poškodbe, glasno pokanje pa ima lahko posledice za otroke, starejše ljudi in živali.