Začenja se že šesti dan iskalne akcije za Splitčanom Matejem Perišem, ki je v Beogradu v noči s 30. na 31. december izginil neznano kam. Novice o izginotju in iskanju 27-letnika ostajajo glavna tema hrvaške in srbske javnosti. Beograjska policija poleg Save zdaj preiskuje tudi nekaj sto metrov oddaljeno Donavo in njuno sotočje. Pri tem jim pomagajo potapljači, a ti pogosto iščejo na slepo, saj je vidljivost v deroči Savi zelo slaba, poroča portal 24ur.

Iskanje je sicer težko, naporno in nevarno v obeh rekah. Sava in Donava sta hitri in hladni, površina pa velika. Ponekod je grmičevje ob strugi potopljeno tudi v vodo, kar dodatno otežuje iskanje. Ob tem naj bi se gladina reke kmalu dvignila, kar bo spremenilo nekatere pogoje za iskanje.

Taksist in ženska v belem

Ključni za potek iskalne akcije bi bili lahko prav izjavi taksista in neznane ženske v belem, ki ju je opaziti tudi v razkritih posnetkih. Oče pogrešanega Hrvata Nenad Periš je že potrdil, da je na posnetku s taksistom resnično njegov sin, poroča Jutarnji list. Na posnetku lahko vidimo moškega, ki teče sredi ceste ter se nato ustavi na drugi strani križišča ob taksiju. Sledi nekaj sekund pogovora, nato pa želi moški vstopiti v avtomobil, a mu taksist to prepreči.

Vir: posnetek zaslona

Taksista zaenkrat še niso identificirali, vendar je Aleksandar Bjelić iz Društva taksistov Beograda povedal, da so s sodelavci več kot desetkrat pogledali posnetek, a jim ni uspelo razločiti registrskih tablic oz. znaka, ki bi razkril, kateri skupini taksistov pripada, navaja 24ur.

Poleg policije iskalno akcijo pospešeno spremljajo tudi mediji, ki pogosto delijo številne nepreverjene zgodbe. Med njimi je tudi ta, da naj bi Matej na noč izginotja užival opioide. Za to namreč še niso odkrili konkretnih dokazov. Prav tako so se pojavila izjave o videnjih izginulega Splitčana ter o odkritju njegovih oblačil, a tudi ta pričanja niso podkrepljena z dokazi. Matejevi prijatelji so se včeraj vrnili na Hrvaško, oče, ki je v Srbijo prišel 2. januarja, pa ostaja v Beogradu. Verjame, da Matejevi prijatelji niso naredili ničesar narobe.

Posnetek z žensko v belem je sicer še slabše kvalitete kot tisti s taksistom. Na njem je videti mladeniča, ki teče iz smeri krožišča pri stavbi Geozavoda ter žensko v beli jakni ali puloverju. Ta posnetek predstavlja težavo ne le zaradi kvalitete, temveč tudi zaradi časa nastanka. Posnet je bil namreč ob 1.48, Matej pa naj bi klub Gotika, ki je njegova zadnja znana lokacija, odšel okoli 2.30. Vendar je ob tem mogoče, da je bil čas na nadzornem sistemu nastavljen napačno. Prav tako dvome poraja barva Matejevih superg. Na noč izginotja je imel namreč obute črne superge, na posnetku pa je videti, kot da ima mladenič  bele superge, a bi bila lahko to tudi le optična prevara. Druga možnost je sicer, da je na tem posnetku drug moški, ki je Mateju podoben. Tako ženske kot tudi taksista zaenkrat še niso izsledili.