Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Maribor so prejšnji teden zaključili predkazenski postopek s področja gospodarske kriminalitete. Na podlagi prijave stečajnega upravitelja društva z območja PU Maribor smo zbirali obvestila zaradi suma storitve kaznivega dejanja Dajanje prednosti upnikom po 227. členu Kazenskega zakonika.

Utemeljeno osumljen tudi ponareditve poslovnih listin

Ugotovljeno je bilo, da je zakoniti zastopnik društva kljub insolventnosti sklenil pogodbo o odstopu terjatev, s katerim so bile zgolj na eno gospodarsko družbo prenesene vse terjatve v višini več kot 3 milijone evrov. S tem dejanjem je bila povzročena premoženjska škoda ostalim upnikom.

Po neuradnih podatkih časnika Večer gre za Strelski klub Central Pragersko, terjatve pa naj bi bile prenesene na podjetje Interxpogroup.

Osumljeni zakoniti zastopnik društva je utemeljeno osumljen tudi storitve kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin, saj je z namenom, da bi upravičil prenos te terjatve sestavil dve lažni listini in jih uporabil kot prave. ''Na pristojno okrožno državno tožilstvo v Mariboru, ki je usmerjalo predkazenski postopek, smo zoper eno odgovorno osebo društva podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Dajanje prednosti upnikom in kaznivega dejanja ponareditve ali uničenja poslovnih listin po členu 235 KZ-1,'' so sporočili s PU Maribor.

Za kaznivo dejanje Dajanje prednosti upnikom po členu 227 KZ-1 je sicer zagrožena kazen zapora do 5 let, za kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin po členu 235 KZ-1 pa kazen zapora do dveh let.