Policija in Finančna uprava RS (FURS) sta ob pomoči francoskih varnostnih organov in Europola uspešno zaključili eno izmed najbolj obsežnih akcij na področju nezakonite proizvodnje s tobačnimi izdelki v Sloveniji doslej. Razkrita je bila mednarodna hudodelska združba, ki je na območju Slovenije nezakonito proizvajala tobačne izdelke in jih tihotapila po Evropski Uniji, glavni ciljni trg pa je bila Francija. Zaseženih je bilo več kot 17 ton tobaka v zdrobljenih listih, več kot 21 ton drobno rezanega tobaka, stroji ter drug material za nezakonito proizvodnjo, piše portal Žurnal24.

Širša preiskava potekala od leta 2020

Širša preiskava je od leta 2020 potekala v Franciji, kjer so francoski varnostni organi preiskovali mednarodno hudodelsko združbo, ki je iz Slovenije in Poljske na njihovem območju, zaradi nadaljnje nezakonite prodaje, dostavljala ponarejene cigarete. Pri tem so ugotovili, da so najmanj štiri dostave v skupni teži 30 ton cigaret dostavili člani hudodelske združbe iz Slovenije s tovornimi vozili slovenskih podjetij. O tem so obvestili slovenske varnostne organe in preko pristojnega francoskega tožilstva in  sodišča na slovenske pravosodne organe naslovili več Evropskih preiskovalnih nalogov.

Na podlagi prikritih preiskovalnih ukrepov so kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Maribor zbirali dokaze o navedenih  kaznivih dejanjih. V sodelovanju s FURS so bile zaznane lokacije, za katere je obstajal sum, da se v njih vrši skladiščenje in nezakonita proizvodnja tobačnih izdelkov. V tem tednu so bile izvedene zaključne preiskovalne aktivnosti in opravljene hišne preiskave na 11 naslovih na območju Policijskih uprav Maribor, Celje in Ljubljana. Pri teh je sodelovalo večje število policistov in kriminalistov iz različnih policijskih uprav, večje število predstavnikov FURS, predstavniki varnostnih in pravosodnih organov Francije ter predstavnik Europola, ki je koordiniral delo različnih organov.

V hišnih preiskavah sta bila odkrita dva nezakonita proizvodna obrata tobačnih izdelkov. ”V skupni preiskavi zoper hudodelsko združbo sta Policija in FURS 25. januarja po prvih podatkih zasegla več kot 26 ton tobaka. Zaseženih je bilo več kot 17 ton tobaka v zdrobljenih listih in več kot 9 ton drobno rezanega tobaka, 29 milijonov filtrov za cigarete, 2 stroja za drobno rezanje tobaka, 1 stroj za drobljenje tobačnih listov, 1 stroj za izdelavo cigaret, 10  ton cigaretnih škatel, 1 viličar ter elektronske naprave in dokumentacija,” so, kot navaja portal Žurnal24, sporočili iz FURS. Na črnem trgu bi s prodajo cigaret, izdelanih iz skupne količine zaseženega tobaka pri hudodelski združbi, državni proračun prikrajšali za okoli 6,8 milijona evrov. Skupno bi s prodajo tobačnih izdelkov pridobili protipravno premoženjsko korist v višini okrog 11,6 milijona evrov.

Na podlagi Evropskega naloga za prijetje sta bila v Republiki Sloveniji in Republiki Hrvaški prijeta dva člana mednarodne organizirane hudodelske združbe. Na podlagi izvedenih aktivnosti so bili zbrani dokazi za kazniva dejanja, ki jih obravnavajo francoski pravosodni organi, v preiskavi pa so bili zaznani tudi razlogi za sum, da so člani hudodelske združbe izvrševali kazniva dejanja davčne zatajitve, za katera je predpisana kazen zapora od enega do osmih let, če je dejanje storjeno v hudodelski združbi pa od treh do dvanajstih let. Mariborski kriminalisti tako nadaljujejo z zbiranjem obvestil in bodo o ugotovitvah obvestili pristojno državno tožilstvo, še poroča Žurnal24.