V požaru v porodnišnici v mestu Tivaouane na zahodu Senegala je v sredo zvečer umrlo enajst novorojenčkov, je na Twitterju sporočil senegalski predsednik Macky Sall in družinam izrekel sožalje. Požar je zajel novo bolnišnico, vzrok pa je bil po podatkih ministra za zdravje Abdulaja Diufa kratek stik na električni napeljavi.

Tri dojenčke so rešili

V času požara je bilo tam 11 otrok, ki jih medicinske sestre niso mogle rešiti,” je še sporočil minister, po besedah mestnega župana Dembe Diopa pa naj bi rešili tri dojenčke, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vodja Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je na Twitterju zapisal, da ga je “ta tragična novica izjemno prizadela”.

Nevladna organizacija Amnesty International je senegalsko vlado pozvala, naj ustanovi neodvisno preiskovalno komisijo, ki bo ugotovila odgovornost za požar, je na Twitterju sporočil direktor AI v Senegalu Sejdi Gasama.

V podobni nesreči so lani v mestu Linguere na severu Senegala umrli štirje novorojenčki. Župan mesta Linguere je takrat dejal, da je prišlo do električne napake v klimatski napravi v porodnišnici, AI pa je pozval k pregledu vseh porodnišnic v državi, še dodaja AFP.

Državo je aprila pretresla tudi smrt ženske, ki je umrla, ker ji med 20-urnim porodom niso odobrili carskega reza, umrl pa je tudi njen otrok, piše britanski BBC.

STA