Kriminalisti Policijske uprave Novo mesto so krškemu in novomeškemu državnemu tožilstvu ovadili osem oseb in eno podjetje, osumljene goljufanja s turističnimi boni. Več kaznivih dejanj naj bi zagrešili tako, da naj bi lažno prikazovali nastanitve gostov. Skupaj naj bi neupravičeno dobili nekaj več kot 281.000 evrov.

Lažne osebe, lažni računi in subvencije

Kot so danes sporočili iz policije, so Okrožnemu državnemu tožilstvu v Krškem kazensko ovadili 38- in 42-letnika, ki ju utemeljeno sumijo kaznivega dejanja preslepitve v sostorilstvu ter ponareditve poslovnih listin v škodo Finančne uprave RS (Furs) oz. državnega proračuna. Kot so ugotovili, je imel 38-letnik kot samostojni podjetnik registrirano nastanitveno dejavnost na območju Posavja. Pri tem naj bi kot goste v nastanitvenem objektu lažno prijavil več kot 2000 oseb, izdelal lažne račune o opravljenih storitvah ter nato med letoma 2020 in 2022 od Fursa na tej podlagi zahteval in dobil za več kot 274.000 evrov subvencij iz naslova turističnih bonov.

Pri tem naj bi mu pomagal 42-letnik, ki naj bi v posameznih primerih v zameno za določen delež vrednosti bonov od njihovih imetnikov pridobil podatke in jim brez računov izdajal drugo blago iz svoje osnovne dejavnosti. Podatke naj bi nato posredoval 38-letniku, da bi lahko z njimi pridobival sredstva od države. V nekaterih primerih naj bi 38-letnik imetnikom bonov izročal del vrednosti bona v gotovini.

Kazenska ovadba zoper šest fizičnih oseb in eno pravno

Poleg tega so policisti zaradi suma istovrstnih kaznivih dejanj na Okrožno državno tožilstvo v Novem mestu podali kazenske ovadbe zoper šest fizičnih oseb in eno pravno osebo. Med preiskavo so ugotovili, da je osumljenec z območja Policijske uprave Novo mesto prek družbenih omrežij oglaševal odkup turističnih bonov za nastanitev in od njihovih imetnikov pridobil potrebne podatke za unovčitev bonov. Z ostalimi ovadenimi, med njimi so bili tudi nosilci nastanitvenih dejavnosti, naj bi si v letu 2022 tako pridobljene podatke medsebojno posredovali ter nato lažno prikazovali izvedbo storitev.

Na ta način naj bi od Fursa neupravičeno pridobili več kot 7300 evrov. Pri obravnavi dveh osumljenih so bile ugotovljene tudi okoliščine v zvezi s kaznivim dejanjem sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, na podlagi katerih je bila podana še kazenska ovadba za korupcijsko kaznivo dejanje, je sporočila policija. Za kaznivo dejanje ponareditve ali uničenje poslovnih listin je predpisana kazen zapora do dveh let, za kaznivo dejanje preslepitve pri pridobitvi in uporabi posojila denarna kazen ali zapor do treh let, za kaznivo dejanje sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje pa kazen zapora do štirih let in denarna kazen, poroča STA.