Reševalci so z italijanskega trajekta Euroferry Olympia v Jonskem morju blizu otoka Krf, na katerem že skoraj tri dni divja požar, danes najprej rešili voznika tovornjaka, kasneje pa so na trajektu našli (prvo) truplo. Od okoli 300 potnikov in članov posadke tako zdaj pogrešajo še deset ljudi.

Vedno manj optimizma

Glede na to, da je danes rešenemu moškemu na trajektu kljub ognju uspelo preživeti dva dni, ostajata optimizem in upanje, da bomo našli žive tudi preostale pogrešane“, je v pogovoru za televizijo Skai dopoldne povedal grški minister za pomorstvo Janis Plakiotakis, ki je tudi prvi sporočil veselo novico. Grški mediji so današnjo rešitev označili kot “čudež“.

A popoldne je sledila žalostna novica, da preostali pogrešani očitno niso imeli takšne sreče, saj so gasilci na trajektu našli prvo truplo. Zoglenelo truplo so našli v enem od tovornjakov, ki so jih ognjeni zublji povsem uničili.

Tako zdaj pogrešajo še deset ljudi, večinoma voznike tovornjakov iz Bolgarije in Grčije.

Več deset gasilcem se je danes zjutraj uspelo vkrcati na plovilo, potem ko pred tem zaradi visokih temperatur – te so na zunanji strani ladje dosegale 600 stopinj Celzija – to ni bilo mogoče.

“Recite mi, da sem živ”

21-letni moški, ki so ga nato rešili, se je zatekel na premec ladje. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa prihaja iz Litve, medtem ko ga francoska tiskovna agencija AFP označuje kot Belorusa. Reševalce, ki so prvi prišli do njega, naj bi prosil: “Recite mi, da sem živ!”

Že v petek so s trajekta rešili 280 ljudi. Med pogrešanimi so po predvidevanjih vozniki, ki so spali v svojih tovornjakih, kjer sta jih nato ujela ogenj in vročina. Tudi 21-letnik je v času, ko je izbruhnil požar, spal v tovornjaku v podpalubju, a se je nato še uspel prebiti na zgornje palube.