Kronika

FOTO in VIDEO: Na Koroškem zaradi posledic neurja sprožili alarm za splošno nevarnost

Uredništvo , 21.07.23 ob 20:49

V zadnjih urah sta močno narasli Meža in Mislinja, predvsem njeni pritoki v zgornjem toku.

FOTO in VIDEO: Na Koroškem zaradi posledic neurja sprožili alarm za splošno nevarnost

Popoldansko neurje, ki je prešlo državo, je tudi tokrat povzročilo precej težav. Najhuje je na območju Črne na Koroškem, kjer so zaradi močnih padavin nastale hudourniške poplave. Zaprtih je nekaj cest, sprožili so alarm za splošno nevarnost, evakuirati so morali 20 ljudi, so za STA pojasnili na pristojni upravi za zaščito in reševanje.

Da so razmere katastrofalne, so na Facebooku zapisali gasilci s Črne na Koroškem. Na terenu je več kot 30 operativcev, pomagajo jim tudi ostale enote iz Mežiške doline. “Prosim, dajte nam prostor in pazite nase,” so pozvali.

Vodja slovenjgraške izpostave uprave za zaščito in reševanje Nada Jeseničnik Krajnc je za STA povedala, da je v občini Črna na Koroškem zalilo številne hiše, odneslo je tudi hlev, poplavljena je mrliška vežica. Zaradi nevarnosti plazov – nekaj se je jih je že sprožilo – so v Črni na Koroškem sprožili tudi sireno za splošno nevarnost in evakuirali 20 ljudi. Jeseničnik Kranjc dodaja, da je možno, da je ogroženih še več objektov.

Evakuirane so namestili v tamkajšnji kulturni in gasilski dom, nudijo jim vso razpoložljivo pomoč, je za STA povedala županja Črne na Koroškem Romana Lesjak. Naročili so tudi strokovnjaka za plazove, ki bo ocenil stanje.

Težave so tudi drugod, a točnih informacij Jeseničnik Kranjc zaradi števila klicev na center za obveščanje še ni mogla posredovati. Na terenu so sicer vse razpoložljive enote pristojnih služb, ki pomagajo odstranjevati posledice. Aktivirana je tudi Slovenska vojska, ki bo v Črno na Koroškem na pomoč prihitela jutri, je Jeseničnik Kranjc še dodala za STA.

Kot je razvidno iz objav na družbenih omrežjih, so nekatere ceste na območju zaradi posledic neurja neprevozne. Lesjakova je za STA povedala, da je med drugim zaprt del ceste Črna na Koroškem – Sleme, a je urejen obvoz. Čez ta del ceste je namreč zdrsnilo gospodarsko poslopje.

V zadnjih urah sta močno narasli Meža in Mislinja, predvsem njeni pritoki v zgornjem toku, so sporočili iz Agencije RS za okolje (Arso). Meža in Mislinja še poplavljata v manjšem obsegu, vendar se je njuno naraščanje že ustalilo.

Težave so bile po poročanju POP TV tudi v Slovenj Gradcu, kjer naj bi s ceste zdrsnil avtobus s 15 potniki, nihče od njih naj ne bi bil poškodovan. S ceste je zaradi močnega deževja odneslo tudi gasilsko vozilo s cisterno, še poročajo. S poplavami se borijo tudi v Bukovski vasi v občini Dravograd, poroča N1.

Močna nevihtna linija, ki je nastala nad severno Italijo, je sicer okoli 14. ure najprej dosegla zahod države in se nato pomaknila proti vzhodu. Po podatkih, s katerimi trenutno razpolaga Uprava RS za zaščito in reševanje, so bile tudi danes marsikje na terenu interventne službe, skupno so po državi zabeležili 245 dogodkov.

 

Gasilci iz 106 gasilskih enot so zopet predvsem odstranjevali podrta drevesa in prekrivali odkrite strehe objektov ter prečrpavali meteorno vodo iz objektov. Zaradi močnega deževja so nastajali večji hudourniki in narasli vodotoki, ki so poplavljali prostore objektov in vozišča. Prav tako se je sprožilo več zemeljskih plazov. V Ankaranu se je zaradi močnega vetra odvezala jadrnica, v občini Metlika pa so iz kampa blizu naselja Želebej gasilci na varno umaknili 23 otrok, poroča Center za obveščanje.

Krajevne nevihte so bile ponekod že zjutraj, v nekaterih krajih je danes klestila tudi toča. Slabo vreme je med drugim oviralo reševanje planinca, ki je nekaj pred 10. uro zdrsnil in utrpel poškodbe glave, roke in noge. Do njega so namreč gorski reševalci poskušali priti tudi s helikopterjem Slovenske vojske (SV), a to zaradi slabega vremena ni bilo mogoče. Med neurjem so tako peš prispeli do ponesrečenega, ob izboljšanju vremenskih razmer pa je ob 17. uri helikopter SV z dežurno ekipo Gorske reševalne službe Brnik ponovno poletel.

Reke v večjem delu države po močnejših padavinah še naraščajo, še opozarja Arso. V soboto bo ob krajevnih plohah in nevihtah še možno naraščanje hudourniških vodotokov. V nedeljo bodo predvidoma še naraščale reke v severovzhodnem delu države in Sava v spodnjem toku, drugod pa bodo reke upadale, še navajajo na Arsu.

serija
Fenomen Skrito v raju: Serija osvaja srca gledalcev
smučarski skoki
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Slovenija
Peter Prevc ponovno poletel do drugega mesta
Uredništvo , Danes ob 17:53
skoki
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Šport
Nika Prevc ponovno na zmagovalnem odru
Uredništvo , Danes ob 15:26
Poimenovanje
Od kod ime … Greenwich?
Maribor
Od kod ime … Greenwich?
Jerneja Potočnik, Danes ob 13:51