Kronika

FOTO: 30-sekundna sirena naznanila preklic nevarnosti

Uredništvo , 23.07.23 ob 11:27

Z odvitjem vžigalnikov so v Novi Gorici onesposobili neeksplodirano letalsko bombo.

FOTO: 30-sekundna sirena naznanila preklic nevarnosti

Z odvitjem vžigalnikov so v Novi Gorici onesposobili neeksplodirano letalsko bombo. 30-sekundna sirena je naznanila preklic nevarnosti. “Javni del intervencije onesposobitve letalske bombe je končan,” so manj kot uro po začetku interventne akcije sporočili z novogoriške občine. Pirotehnika sta namreč uspela varno odstraniti oba mehanska vžigalnika. Javni del intervencije onesposobitve letalske bombe je tako končan.

Bombo onesposobili že v prvi fazi

Pirotehnikoma Aljažu Lebanu in Benjaminu Kreševcu je bombo z odvitjem dveh mehanskih vžigalnikov uspelo onesposobiti že v prvi fazi. V nasprotnem primeru bi onesposobitev bombe nadaljevali z odpiranjem bombe na daljavo, pri tem bi lahko bomba zagorela ali celo eksplodirala.

Zato so že v jutranjih urah evakuirali prebivalce na slovenski in italijanski strani državne meje, ki živijo v neposredni bližini najdišča bombe pri železniški postaji. V zbirnem centru, ki so ga organizirali v občinski stavbi v centru Nove Gorice, se je sicer zbralo okrog deset prebivalcev, ki so se zaradi bližine najdišča morali umakniti.

Za organizacijo deaktivacije bombe in predvsem evakuacije so bile zadolžene vse službe, ki se ob tovrstnih dogodkih aktivirajo. Na območju evakuacije v 400-metrskem pasu sicer živi na slovenski strani okrog 1100 ljudi. Na italijanski strani državne meje so vzpostavili 600-metrski pas za evakuacijo, ki zajema okrog 2200 prebivalcev.

Najdena 250-kilogramska bomba je angleške izdelave in izvira iz časa druge svetovne vojne. Ker je bilo območje železniške postaje in železniške proge večkrat bombardirano tik pred koncem druge svetovne vojne, se lahko zgodi, da bodo tam našli še kakšno neeksplodirano bombo.

Bombo so našli v ponedeljek ob izvajanju gradbenih del za ureditev kanalizacije na tem območju. Ob kopanju je bager zadel ob bombo in jo ob tem nekoliko poškodoval. Zato je velika sreča že to, da ob tem ni prišlo do katastrofe, je bil jasen novogoriški župan.

STA