Včeraj, 23.5.2024, okrog 12. ure, je na Policijsko postajo Maribor I prišla 34-letna oseba ter povedala, da je po telefonu prejela klic neznanega moškega, s katerim sta se pogovarjala o kriptovalutah. Pogovor se je nato nadaljeval preko spleta, kjer je neznani storilec s podatki oškodovane osebe ustvaril račun, preko katerega se je povezal z bančnimi podatki oškodovane osebe ter na tako goljufiv način z računa odtujil okoli 25.000 evrov denarja. Policisti v tej zvezi zbirajo obvestila, so sporočili s PU Maribor.

V izogib navedenim primerom policisti ponovno opozarjajo, da se občani:

  • ne oglašajo na neznane telefonske klice iz tujine,
  • gre lahko tudi za ponarejene slovenske telefonske številke - če prejmejo klic s ponudbami o zaslužku s kriptovalutami, naj nemudoma prekinejo povezavo,
  • na računalnik ali telefon ne nameščajo programov za oddaljen dostop,
  • nikomur ne dovolijo upravljanja z računalnikom ali telefonom,
  • nikomur ne dovolijo dostopa do spletne banke.

Ob morebitnem oškodovanju na PU Maribor svetujejo, da zberejo vso razpoložljivo dokumentacijo (elektronsko pošto, podatke o transakcijah, morebitne mobilne številke, naslove elektronske pošte, IP številke) in se za prijavo čimprej obrnejo na najbližjo policijsko enoto ter na svojo banko.

111 intervencij

Mariborski operativno komunikacijski center je med 5. uro včeraj in 5. uro danes, prejel 226 klicev, med temi 111 interventnih oz. takšnih, da je bilo potrebno posredovanje Policije.

V opisanem času smo obravnavali tudi:

- 18 kaznivih dejanj,
- 18 prometnih nesreč I. kategorije,
- 1. prometno nesrečo II. kategorije, v kateri se je ena oseba lahko telesno poškodovala,
- 7 primerov povoženja divjadi in
- 11 prijav kršitev javnega reda in miru, od tega 5 v zasebnem prostoru.