Voda v Križni jami je ponoči začela upadati, v tem trenutku je že mogoče priti s čolnom prek prvega sifona, kar so zelo dobri obeti za izvedbo reševanja ujetih oseb, je STA sporočil Maks Merela iz Jamarske reševalne službe. Potapljači se pripravljajo na dopoldanski vstop v jamo, kar bi po njegovi oceni lahko pomenilo začetek reševanja.

V primeru nizkega vodostaja bo reševanje zelo hitro

"Če bo šlo vse po načrtu, lahko upamo na rešitev ujetih tekom današnjega dne," je v sporočilu zapisal Merela. Vodja Jamarske reševalne službe Walter Zakrajšek je na nedeljski novinarski konferenci sicer povedal, da bo reševanje v primeru nizkega vodostaja lahko potekalo zelo hitro.

Visoka voda je med sobotnim turističnim obiskom zaprla varen prehod na dveh delih Križne jame (za jezerom 1 in za Kalvarijo). V Križni jami je tako ostala ujeta tričlanska slovenska družina z dvema vodičema po jami. Vsi so nepoškodovani in na varnem, bivak so jim reševalci postavili na skalni polici deset metrov nad vodo.

Ujeta skupina je v delu jame, imenovanem Križna gora, ki je več kot 2400 metrov od vhoda v jamo. Ekipe tehničnih potapljačev so jim dostavile hrano, topla oblačila, gorilnike in potrebna zdravila. Stanje vseh ujetih oseb je stabilno.

Na komercialni ogled Križne jame se je tričlanska družina s polnoletnim otrokom in dvema vodnikoma v soboto ob 8. uri odpravila v okviru Društva ljubiteljev Križne jame. Ker ob predvideni 15. uri niso prišli iz jame, se je dežurni iz društva spustil v jamo in ugotovil, da je prišlo do porasta vode, zato je ob 17. uri sprožil reševalno akcijo.

Prvi potapljači so do ujetih prispeli ponoči in jih oskrbeli, drugi potop pa je državna ekipa civilne zaščite za tehnično potapljanje opravila v nedeljo popoldne in se zvečer vrnila iz jame, poroča STA.