19-letno dekle iz okolice Murske Sobote, je zaradi težav z dihanjem 17. januarja poiskalo zdravniško pomoč v urgentnem centru Splošne bolnišnice (SB) Murska Sobota. Tam je niso obravnavali, temveč so jo poslali k pulmologu v Zdravstveni dom Murska Sobota.

Niso je poslali do zdravnika, čeprav je komaj dihala

O dekletu, ki ima sicer že več let težave z astmo in so jo na urgenci zavrnili, je spregovorila njena mama, ki želi s tem doseči, da se v prihodnje taki primeri več ne bi dogajali, poroča portal svet24.

»Zdaj je žal zbolela za neko bakterijo, pri njej pa lahko vsako obolenje povzroči težave z dihanjem. Tako je bilo tudi ta ponedeljek. Takoj, ko je vstala, sva šli k njeni pediatrinji, kjer je dobila inhalacijo s kisikom, zdravnica pa naju je z napotnico napotila na bolnišnično urgenco. Hčerko sem odložila pred urgentnim centrom in odšla parkirat. Medtem je hči pri vstopnem okencu sestri izročila napotnico in druge papirje od zdravnice, dobila pa je obrazec o covidu, ki ga je morala izpolniti. V tem času sem že prišla do urgence, hči je prišla ven in mi dejala, da jo je medicinska sestra poslala v soboški zdravstveni dom k pulmologu,« je za omenjeni portal pojasnila mama dekleta.

Iz Zdravstvenega doma Murska Sobota nazaj na urgenco

Po napotitvi sta se nemudoma odpravili k pulmologu. Dekle je vse dokumente pokazalo v ambulanti, kjer pa so bili zaskrbljeni nad njenim zdravstvenim stanjem. Medicinska sestra je nemudoma poklicala reševalce, ki so mlado dekle odpeljali nazaj na urgenco, poroča portal.

Ogorčena mati pove, da je so hčeri medtem že pomodrele ustnice, v reševalnem vozilu so jo morali oskrbeti s kisikom. Ko so jo v bolnišnici sprejeli, so jo namestili v sivo cono na covidnem oddelku, kjer so opravili tudi test na koronavirus; izvid je bil negativen. »Še isti dan so jo premestili na pljučni oddelek, kjer je ostala do srede, ko je lahko šla domov. Hvala bogu, vse se je dobro končalo, a me res jezi, da je prvič, ko sva prišli na urgenco, niso niti pošteno obravnavali. Očitno niso ni pregledali vseh dokumentov osebne zdravnice, ampak so jo kar odslovili in napotili v zdravstveni dom. Če že na urgenci niso zmogli, pa imajo zdravnike na pljučnem oddelku, kjer bi jo lahko oskrbeli,« je še vedno pretresena mama mlade bolnice.

Direktor bolnišnice pojasnjuje

O pomanjkljivi oskrbi je bil obveščen tudi direktor bolnišnice Daniel Grabar, ki je za Svet24 pojasnil: »Gospa se je s hčerko res oglasila pri nas. Ker je bilo stanje deklice po oceni medicinske sestre takrat sorazmerno zadovoljivo, torej takrat ni bilo hude dihalne stiske, prav tako je bil na napotnici napisan pregled pri pulmologu, je sestra svetovala pregled v zdravstvenem domu, kjer pa so ocenili, da je stanje resno, in so jo z rešilcem pripeljali nazaj k nam. Klasičen postopek obravnave je bil podaljšan, ampak izključno zaradi tega, ker stanje deklice ob prihodu v bolnišnico ni bilo tako slabo, da bi zahtevalo takojšnjo nujno intervencijo.«

Res bi jo lahko zadržali že pri prvem pregledu, vendar smo, kot že rečeno, ob obremenitvi v urgenci poskušali najti najboljšo rešitev za dekle.

Osebje na urgenci je bilo po besedah direktorja v danem trenutku ob prihodu dekleta v stiski zaradi prteobilice dela, zato so ocenili, da bo jitreje obravnavana v zdravstvenem domu, kamor so jo napotili: »Ob prvem obisku pri nas so deklici izmerili tudi nasičenost krvi s kisikom oziroma saturacijo, ki sicer ni bila odlična, je pa bila zadovoljiva. Postopek obravnave je res bil podaljšan, ko pogledam nazaj, po nepotrebnem. Res bi jo lahko zadržali že pri prvem pregledu, vendar smo, kot že rečeno, ob obremenitvi v urgenci poskušali najti najboljšo rešitev za dekle. Hudo nam je, da se je to zgodilo, obžalujemo, da zadeve nismo takoj ustrezno rešili. Naknadno smo poskrbeli za to in veseli smo, da ni prišlo do hujše okvare. Vsekakor pa bi deklica takoj ostala pri nas, če bi bilo stanje tako zelo hudo že ob prvem obisku.«