Gorski reševalci so v nedeljo reševali otroka s Šmarne gore. 10-letni otrok je namreč med igro na igralih padel in se pri tem poškodoval. Kot poroča Gorska reševalna zveza Slovenije, so bili na kraju prisotni gasilci, ki so otroka oskrbeli, pomagali pa so tudi gorski reševalci GRS Ljubljana.

Gorski reševalci z dežurne ekipe GRS na Brniku so 10-letnika s posadko letalske policijske enote preložili na heli vrečo in dvignili z elektromagnetno vitlo v helikopter Slovenske policije.

S PU Ljubljana so sporočili, da so otroka odpeljali v UKC Ljubljana, vendar pa njegovo življenje ni ogroženo. V dogodku policisti niso odkrili znakov kaznivega dejanja ali prekrška.

Nesreč je bilo več

Policijski helikopter je nato še dvakrat poletel v visokogorje. S kranjskogorskimi reševalci so na Prisojniku pomagali neustrezno opremljeni pohodnici, ki je zaradi zdrsa na snežišču padla v skalno odprtino in se telesno poškodovala. Klasični del reševanja so opravili gorski reševalci na tleh, helikopterskega ekipa pa v zraku. V reševanju je s prevozom gorskih reševalcev na kraju pomagal tudi vojaški helikopter.

Zvečer je dežurna ekipa s policijskim helikopterjem posredovala še pri Koči na Doliču, kjer so neustrezno opremljeni štirje tujci, v gorah onemogli po nevihti. Planinska koča je bila še zaprta.

Policisti opozarjajo na previdnost v gorah in večjo odgovornost, predvsem pa na pripravo na turo, ki mora poleg informiranosti vključevati tudi upoštevanje napovedi in ustrezno opremo, saj v visokogorju še vedno prevladujejo snežne razmere. Že nekaj časa v gorah prihaja tudi do vremenskih preobratov, ki so napovedani vnaprej.