Evropski statistični urad je spomnil, da se podatki nanašajo na obdobje, ko držav še niso uvedle ukrepov za zamejitev širjenja epidemije novega koronavirusa. Ti bodo najverjetneje vplivali tudi na trg nepremičnin.

Cene stanovanjskih nepremičnin v območju z evrom so v zadnjem trimesečju lani v primerjavi z enakim obdobjem leta 2018 narasle za 4,2 odstotka, v EU pa za 4,7 odstotka. Na četrtletni ravni je bila rast 0,7- in 0,8-odstotna, kažejo objavljeni podatki Eurostata.

Evropski statistični urad je spomnil, da se podatki nanašajo na obdobje, ko države članice EU še niso uvedle ukrepov za zamejitev širjenja epidemije novega koronavirusa. Ti bodo najverjetneje vplivali tudi na trg nepremičnin.

Najvišja rast v Luksemburgu, najnižja v Italiji

V Sloveniji so bile cene po podatkih Eurostata na letni ravni v zadnjem četrtletju lani višje za 5,2 odstotka, na četrtletni pa nižje za 0,1 odstotka.

Najvišjo rast so na letni ravni zabeležili Luksemburg (+11 odstotkov), Slovaška (+10,9 odstotka) in Hrvaška (+10 odstotkov), najnižjo pa Italija (0,3 odstotka) ter Finska in Irska (v obeh +0,8 odstotka).