Dodatke za nevarnost v času razglašene epidemije naj bi po novem obračunavali drugače kot doslej. Kaj na to pravijo v sindikatih javnega sektorja?

Fotografija je simbolična.

Pravkar tečejo pogajanja o drugačni ureditvi dodatka za nevarnost v času razglašene epidemije. V obeh pogajalskih skupinah javnega sektorja z izhodišči za pogajanja niso seznanjeni, bi si pa želeli, da bi ga vlada najprej predstavila sindikatom. Po poročanju STA sindikati predlog, da bi bil dodatek po novem nominalen in ne v odstotku plače, pozdravljajo.

Predlagane so tri stopnje dodatkov v vrednosti do 400, 200 in 100 evrov bruto. Med seboj se razlikujejo glede na stopnjo izpostavljenosti nevarnosti. Dodatek po novem ne bi bil več vezan na višino urne postavke, temveč bi se izražal nominalno.

Vodja ene od pogajalskih skupin javnega sektorja Jakob Počivavšek je za STA izrazil obžalovanje, da so bili s predlogom seznanjeni prek medijev. Pogajalska skupina reprezentativnih sindikatov javnega sektorja pa se bo do predloga šele opredelila.

Je predlog podcenjevalen do dela zaposlenih?

V pogajalski skupini reprezentativnih sindikatov javnega sektorja so večkrat izražali kritike na račun ureditve in izvajanja nagrajevanja za delo v času epidemije. Eden od razmislekov je šel tudi v smeri nominalnih zneskov.

A Počivavšek je dodal, da “za del sindikatov – zlasti za tiste, ki zastopajo delavce, ki delajo neposredno z osebami, okuženimi s covidom-19 – predlog, kot je bil predstavljen v medijih, ne bo le nesprejemljiv, temveč tudi podcenjevalen do dela zaposlenih, ki se že leto in pol borijo z epidemijo”.

Je enak dodatek pravičnejši?

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je za STA dejal, da predloga še ne pozna, “je pa zamisel o enaki višini dodatka, ne glede na višino osnovne plače, pravičnejša od obstoječe ureditve, ki je dopuščala velike razlike med zaposlenimi, ki so delali v pogojih enake in iste nevarnosti”.

Predlog v osnovi sicer pozdravlja, bo pa po njegovem mnenju ključno, kako se bodo delovna mesta po stopnji nevarnosti med seboj razlikovala glede na tri predlagane višine dodatka. Ob tem upa, da bo delitev “utemeljena in upravičena”.