Nemški izvoz električnih avtomobilov, ki je pomemben tudi za slovenske proizvajalce avtomobilskih delov, je v prvi polovici letošnjega leta močno upadel, je ta teden sporočil nemški statistični urad. Nazadovanje je tudi posledica pandemije covida-19, ki je okrnila proizvodnjo.

Nemčija je med januarjem in junijem izvozila 41.300 avtomobilov na izključno električni pogon, potem ko jih je v enakem obdobju lani 52.200, je ta teden poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Nemci se za nakup električnega avtomobila odločajo zaradi davčnih olajšav

Na drugi strani pa je največje gospodarstvo v območju evra v obravnavanem obdobju uvozilo 45.300 električnih avtomobilov, kar je precej več od 32.200, kolikor jih je v tem času v letu 2019. Mnogi Nemci so se za nakup električnega avtomobila odločili, da bi izkoristili davčne olajšave za električne avtomobile, s katerimi so želele nemške oblasti spodbuditi avtomobilski trg. Skoraj 25 odstotkov uvoženih električnih avtomobilov je dobavila Francija.

Mnogi Nemci so se za nakup električnega avtomobila odločili, da bi izkoristili davčne olajšave za električne avtomobile, s katerimi so želele nemške oblasti spodbuditi avtomobilski trg.

Sicer pa je bilo v Nemčiji med vsemi novimi avtomobili avgusta 6,4 odstotka registriranih izključno takih na električni pogon. Hibridnih je bilo registriranih 18,4 odstotka. Lani sta ta deleža v osmem mesecu znašala 1,8 in 6,6 odstotka.