Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell jih bo med drugim seznanil z vsebino pogovorov v Kijevu, ki ga je obiskal v petek.

V Moskvi pa je napovedano srečanje ruskega predsednika Vladimirja Putina in avstrijskega kanclerja Karla Nehammerja. Kot je napovedal Nehammer, želi spodbuditi dialog med Ukrajino in Rusijo. Med pogovori s Putinom bo odprl tudi vprašanje vojnih zločinov, ki naj bi jih ruske sile zagrešile v Ukrajini.

Razprava tudi o sankcijah proti Rusiji in pomoči Ukrajini

Zunanji ministri EU bodo medtem po napovedih razpravljali o že šestem svežnju sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino, potem ko so članice EU v petek sprejele peti sveženj. Ta med drugim vključuje prepoved uvoza ruskega premoga v unijo ter vplutja ladij pod rusko zastavo v njena pristanišča.

Razpravo o Ukrajini bo med drugim zaznamoval petkov obisk predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen in Borrella v Kijevu, kjer sta se med drugim sestala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Ministri bodo govorili tudi o nadaljnji podpori Ukrajini na humanitarnem kot finančnem področju. Po navedbah virov pri EU je pričakovati tudi politično podporo Borrellovemu predlogu, da se za podporo ukrajinski vojski v vojaški opremi zagotovi dodatnih 500 milijonov evrov. S tem bi razpoložljiva sredstva povečali na 1,5 milijarde evrov.

Na dnevnem redu je še krajša razprava o Zahodnem Balkanu. Poglobljeno strateško razpravo naj bi na pobudo ministrov skupine C5, v kateri je tudi Slovenija, opravili na majskem zasedanju, so navedli na zunanjem ministrstvu.

Del razprave bo namenjen strategiji Global Gateway, katere cilj sta krepitev povezljivosti na področjih digitalizacije, energetike in transporta  ter izboljšanje zdravstvenih, izobraževalnih in raziskovalnih sistemov po svetu.

STA