Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v današnjem video nagovoru obljubil obnovo v ruskem napadu poškodovane infrastrukture ter napovedal, da bo račun izstavljen Rusiji.

“V celoti nam boste povrnili vse, kar ste storili proti naši državi”

Obnovili bomo vsako hišo, vsako ulico, vsako mesto in Rusiji sporočamo, naj se nauči besedi reparacije in prispevki. V celoti nam boste povrnili za vse, kar ste storili proti naši državi, proti vsakemu Ukrajincu,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Zelenski.

Ukrajinski predsednik je ruski strani tudi sporočil, da, kljub temu, če bo uničila vse ukrajinske stolnice in cerkve, “ne bo uničila naše vere, naše iskrene vere v Ukrajino in Boga, vere v ljudi“, na spletni strani poroča britanski BBC.

Neposredno se je obrnil tudi na ruskega predsednika Vladimirja Putina in mu sporočil, naj odide domov.

Dodal je, da bi moral Putin braniti rusko govoreče ljudi, a ne po vsem svetu – “ampak v svojem domu“. “Tudi tam jih je kar nekaj. Približno 150 milijonov,” je še dejal ukrajinski predsednik.

Rusko invazijo primerjal z virusom

Zelenski je rusko invazijo primerjal tudi z virusom in dejal, da sta minili dve leti, odkar so v Ukrajini potrdili prvi primer novega koronavirusa, sedaj pa je minil teden dni, ko je državo napadel “še en virus“.

Ukrajinski predsednik je tudi zatrdil, da se ukrajinske obrambne linije držijo in dodal, da se je rusko obstreljevanje mest nadaljevalo tudi od polnoči dalje.

Sprememba ruske taktike, da cilja civilna območja, je po besedah Zelenskega pokazala, da se je Ukrajina uspešno uprla načrtu Moskve, da bo s kopenskim napadom dosegla hitro zmago.

Nimamo ničesar izgubiti, razen lastne svobode,” je še dejal ukrajinski predsednik in dodal, da Ukrajina vsak dan dobiva zaloge orožja od svojih mednarodnih zaveznikov.

Pogajanja se bi naj začela danes popoldne

Rusija medtem po lastnih navedbah pričakuje, da se bodo pogajanja z delegacijo Ukrajine, ki bi po prvotnih napovedih morala potekati že v sredo zvečer, začela danes popoldne. Kot je sporočil vodja ruskih pogajalcev Vladimir Medinski, začetek pogovorov pričakuje okoli 15. ure po lokalnem oziroma 13. ure po srednjeevropskem času.

“Ukrajincem se očitno ne mudi”

Čeprav se začetek pogajanj prelaga, pa je Medinski zatrdil, da “pogajanja bodo potekala” in da so “v kontaktu s ukrajinsko stranjo“. Tudi v Kremlju so danes ponovili pripravljenost na pogovore. “Delegacija še čaka,” je sicer po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov in dodal, da se Ukrajincem “očitno ne mudi“.

Sprva so bila pogajanja delegacij Moskve in Kremlja, na katerih naj bi govorili tudi o prekinitvi ognja v Ukrajini, predvidena za sredo zvečer. Ruska delegacija je nato že v sredo popoldne prispela na dogovorjeno lokacijo v Belorusiji in zdaj čaka na sogovornike z Kijeva. Prvi krog pogajanj v ponedeljek zvečer sicer ni prinesel rezultatov.