Oblasti v Hongkongu so izdale ukaz, da se mora preventivno usmrtiti okoli 2000 hrčkov in drugih malih sesalcev. V trgovini za male živali se je namreč okužil eden zaposleni, nakar so testirali na stotine živali. Pozitivnih jih je bilo 11, kar pa je bilo za kitajske oblasti dovolj velik povod, da jih bodo usmrtili več tisoč. Zaradi ukaza so se ljudje začeli upirati, skrbi jih tudi, če se bodo ukrepi ustavili pri hrčkih, poroča britanski BBC.

Hongkong ima ničelno toleranco do covid-19

Voditeljica Hongkonga Carrie Lam opozarja, da bi lahko okužbe s covid-19 eksponentno narasle in da bi lahko dan ukrep rešil življenja. Hongkong ima namreč ničelno toleranco do okužb s covid-19, zaradi česar imajo zelo stroge, ekstremne ukrepe zajezitve virusa. Medtem ko se večina sveta uči živeti z virusom, je njihova strategija odprava bolezni.

Testirali so hrčke, zajce in činčile – pozitivni so bili samo hrčki, pa še ti v majhnem številu. Kljub temu bodo preventivno usmrtili približno 2000 hrčkov in drugih malih sesalcev iz 34 različnih trgovin in centrov za male živali.

Zaenkrat ni dokazov, da lahko hišni ljubljenčki prenašajo covid-19 na ljudi

Uradniki pravijo, da lahko gre za primer prenosa covid-19 z živali na človeka. Z virusom se namreč dokazano lahko okužijo živali kot so psi, mačke, dihurji, glodalci … Toda zaenkrat ni nobenih jasnih dokazov, ki bi nakazovali na zmožnost prenosa virusa od živali do ljudi, sploh hišnih ljubljenčkov. Ne gre sicer za prvi preventivni ukrep zaradi okužb – konec leta 2020 je bilo na Danskem zaradi strahu mutacij virusa, ki bi se lahko pojavile pri živalih, usmrčenih na milijone kun.

Razumem, da so lastniki hišnih ljubljenčkov nezadovoljni … največji javni interes je nadzor nad pandemijo,” je dejala Lamova. 

Na tisoče ljudi je podpisalo peticijo proti strogemu preventivnemu ukrepu, na tisoče se jih je tudi na družbenih omrežjih ponudilo, da rešijo hišne ljubljenčke. Lamova se je odzvala s pojasnilom, da se zaradi izbruha covid-19 med hrčki povečujejo primeri okužb z delta različico. “Razumem, da so lastniki hišnih ljubljenčkov nezadovoljni … največji javni interes je nadzor nad pandemijo,” je dejala.