Aljaške vode prisostvujejo tragičnim dogodkom in nosijo rožnata trupla neštetih rib. Je vzrok bolezen ali kaj drugega in kaj to pomeni za prihodnost vrste?

Vir: Facebook/Melina Laboucan-Massimo

Številne videoposnetke, ki krožijo po spletu, spremljajo zgodbe pretresenih prebivalcev Aljaske, ki v okoliških vodah opažajo nekaj, česar niso vajeni. Gladina rek je namreč prepredena s telesci umrlih lososov, naravovarstveniki so jih ob reki Shaktoolik v enem dnevu našteli več kot milijon. Mrtve ribe ne kažejo znakov ubijalske bolezni, zato lokalni prebivalci in začudeni gledalci po svetu zahtevajo odgovore.

Vročina ubija

Klimatolog aljaške univerze, Rick Thoman, je za Anchorage daily news povedal, da je vzrok smrti visoka temperatura vode, ki kar vztraja in posledično vsebuje vedno manjše količine kisika, kar pa je bilo za množico lososov, ki so bili v obdobju drstenja, usodno. Še en možen razlog, ki ga raziskovalci še preučujejo, bi lahko bila večja sprememba ekosistema, na katero se ribe še niso prilagodile.

Gladina rek kaže tragično zgodbo aljaških lososov.

Okoljske spremembe zahtevajo novo žrtev

Množična smrt aljaškega lososa ni tragična le zaradi rib samih, ker se je to zgodilo prav v obdobju ciklusa parjenja rib, bo naravni prirast lososov na tem območju zelo majhen, s še več takimi dogodki in zaskrbljujočimi okoljskimi spremembami pa bo prihodnost potomstva in cele populacije alarmno ogrožena.

Res je, da v obdobju drstenja tudi običajno umre veliko število rib, s čimer dogajanje razlagajo nasprotniki in ti, ki zanikajo kakršnekoli podnebne spremembe, a rožnata trupla mrtvih lososov, ki so preplavila aljaške reke, so vse prej kot običajna, povedo tako lokalni prebivalci kot strokovnjaki.