Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell se bosta danes v Kijevu sestala z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Z obiskom bosta Ukrajini prenesla sporočilo popolne solidarnosti EU. Države članice naj bi medtem ravno danes potrdile tudi peti sveženj sankcij proti Rusiji.

Razprava o podpori

Na srečanju v Kijevu bodo razpravljali tudi o podpori, ki jo EU zagotavlja Ukrajini, tudi v luči donatorske konference, ki bo v soboto potekala v poljski prestolnici Varšavi. Te se bosta predvidoma udeležila tudi Ursula von der Leyen in Borrell.

Ukrajinskemu ljudstvu in njegovemu pogumnemu boju za naše skupne vrednote želim poslati zelo močno sporočilo o neomajni podpori,” je novinarjem v četrtek povedala Ursula von der Leyen. Dodala je, da si Ukrajinci zaslužijo solidarnost EU.

Po stopinjah treh premierjev

Predsednica Evropske komisije in Borrell bosta tako sledila premierjem Slovenije, Poljske in Češke, ki so v Kijev odpotovali sredi marca. Minuli konec tedna pa je Ukrajino kot prva predstavnica EU od začetka ruske invazije obiskala tudi predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola.

Danes naj bi sicer države članice potrdile peti sveženj sankcij proti Rusiji zaradi njene invazije na Ukrajino. Ukrepi po neuradnih informacijah vključujejo prepoved uvoza ruskega premoga v unijo ter prepoved transakcij na štiri ruske banke, med njimi VTB.

STA