V ZDA je zaradi hudega zimskega neurja, ki je v minulih dneh zajelo večji del države, po zadnjih podatkih umrlo najmanj 34 ljudi. Najbolj prizadeto je mesto Buffalo v zvezni državi New York. Oblasti opozarjajo, da bi število žrtev lahko še naraslo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Neurje je povzročilo kaos in zahtevalo življenja

Med božičnim vikendom je ZDA zajela huda zimska nevihta, ki je v večjem delu države povzročila kaos. Odpovedali so na tisoče letov, zaradi česar številni za božič niso mogli obiskati svojih družin. Po napovedih vremenoslovcev se bo nevihta v naslednjih dneh umirila, vendar ljudem še naprej svetujejo, da se izogibajo potovanjem, če to ni nujno potrebno.

Žrtve so potrdili v devetih zveznih državah, od tega 13 v okrožju Erie v zvezni državi New York, ki vključuje mesto Buffalo, kjer so bili snežni meteži ponekod visoki do tri metre, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Žrtve so našli v avtomobilih in v snežnih zametih.

O smrtnih primerih, povezanih z neurjem, so poročali tudi v Vermontu, Ohiu, Missouriju, Wisconsinu, Kansasu in Koloradu.

Gre za “najbolj uničujoče neurje”

Po besedah guvernerke zvezne države New York Kathy Hochul bo zvezna vlada podprla njeno zahtevo za razglasitev izrednih razmer. “To se bo zapisalo v zgodovino kot najbolj uničujoče neurje v Buffalu,” je dejala. Prebivalci se še vedno soočajo z “zelo nevarno življenjsko situacijo”, zato morajo vsi, ki so na tem območju, ostati v zaprtih prostorih, je pozvala.

Večji del ZDA je od petka v primežu hudega zimskega neurja, ki je povzročilo izredne vremenske razmere s temperaturami do minus 45 stopinj Celzija in ostrimi sunki mrzlega vetra. Neurje je prizadelo skoraj 250 milijonov ljudi, številni so še vedno brez električne energije.

STA