Neurje Ciaran, ki se je razbesnelo na zahodu Evrope ter s seboj prineslo obilno deževje, poplave in vetrove s sunki okoli 200 kilometrov na uro, je terjalo pet smrtnih žrtev. Ohromilo je tudi promet in povzročilo izpad elektrike za več kot milijon gospodinjstev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Za pet oseb usodni padci dreves

Prvo smrtno žrtev neurja so zabeležili v Franciji, potem ko je na voznika tovornjaka padlo drevo. Padec drevesa je bil usoden tudi za moškega v nizozemskem mestu Venray, žensko v središču Madrida, eno osebo v Nemčiji in še eno v belgijskem mestu Gent.

Zaradi neurja je brez elektrike ostalo okoli 1,2 milijona francoskih gospodinjstev. Samo v Franciji so gasilci posredovali skoraj 1900-krat, na severozahodni obali pa so zabeležili sunke vetra s hitrostjo do 207 kilometrov na uro. “Sunki vetra v Bretanji so izjemni in so podrli številne rekorde,” je sporočil francoski meteorološki urad.

Na jugu Anglije so oblasti zaprle več kot 300 šol. Na otoku Jersey so izmerili veter s hitrostjo do 164 kilometrov na uro, več tisoč gospodinjstev v Angliji pa je ostalo brez elektrike. Britanska agencija za okolje medtem opozarja na poplave vzdolž južne obale.

V Belgiji in na Nizozemskem je zaradi neurja otežen letalski, železniški in cestni promet. Nekateri leti v Antwerpen in iz njega so bili preusmerjeni v Bruselj. Na Nizozemskem je bilo odpovedanih več kot 200 letov, oblasti pa so prebivalce pozvale, naj ostanejo doma. V Španiji so medtem oblasti opozorile na valove ob atlantski obali, visoke tudi do devet metrov.

Neurje Ciaran bo imelo vpliv tudi pri nas. Več: ”Voda bo naraščala zelo hitro”.