Srbsko društvo za zaščito živali je opozorilo na grozljivo ravnanje z živaljo na enem izmed gradbišč.

Foto: Zajem zaslona

Društvo za zaščito živali iz srbskega Zrenjanina je pristojne pozvalo k ukrepanju, potem ko se je na družbenem omrežju razširil posnetek, na katerem kitajska delavca na gradbišču tovarne z nožem odreta mačko, poroča portal 24ur. Kot so opozorili, so v zadnjem času prejeli že več obvestil, da kitajski državljani v lokalnih trgovinah in mesnicah povprašujejo po mačjem mesu.

Avtorja posnetka sta sprva mislila, da gre za zajca, ko pa sta se približala delavcema, se je izkazalo, da gre za mačko. Posnetek je po poročanju srbskih medijev nastal na gradbišču kitajske tovarne pnevmatik Linglong v Zrenjaninu. 

Tamkajšnje Društvo za zaščito živali Banata je za portal ocenilo, da gre za nedopustno vedenje. Pri tem so dodali, da so bili že večkrat obveščeni, da kitajski državljani v mesnicah in trgovinah iščejo mačje meso, poroča portal 24ur.

“Ker tega seveda ni mogoče dobiti v prosti prodaji, je popolnoma nerazumljivo njihovo razmišljanje, da je to pravi način za zadovoljitev njihovih prehranjevalnih navad. Ubijanje mačk, odiranje kože sredi belega dneva na gradbišču. Takšni prizori so v civilizirani državi v 21. stoletju nedopustni,” so še dejali.

Tudi tuji delavci morajo spoštovati srbske zakone

Prepričani so, da morajo kitajski delavci ne glede na svoje življenjske navade in prehrano spoštovati srbske zakone, ko se nahajajo na ozemlju te države.

Pozivamo oblasti, naj se odzovejo, naj se nehajo izogibati odgovornosti. Policija naj aretira storilca, dve osebi sta bili posneti in ju je mogoče identificirati. Zakon o dobrobiti živali je jasen. Boriti se moramo, da se začne tudi izvajati.

Po poročanju srbskih medijev naj bi delavci, ki gradijo omenjeno kitajsko tovarno, bivajo in delajo v nevzdržnih življenjskih pogojih. Več deset ljudi je natrpanih v majhne sobe, ustrezni higienski pogoji niso zagotovljeni. Ni znano, koliko delavcev sicer živi na območju tovarne. Po besedah domačinov naj bi tam delalo okoli 300 kitajskih delavcev, še navaja portal 24ur.