Kot poroča portal 24sata.hr, so se morski psi pred kratkim pojavili ob hrvaški obali, in sicer pri Medulinu in Pomeru v Istri. Nov posnetek morskega psa v hrvaškem morju je zaokrožil v soboto, tokrat je plaval v morju pri Pirovcu.

Posnetke, ki krožijo na spletu, je komentiral tudi Alen Soldo z oddelka za pomorstvo Univerze v Splitu. Kot je pojasnil za hrvaški portal 24sata.hr, gre na posnetku, ki je nastal v Pirovcu, najverjetneje za sinjega morskega psa.

“S posnetka je zelo težko sklepati, za katero vrsto gre, ker manjka cela vrsta podrobnosti za natančno identifikacijo, zato lahko le ugibam. A njegovo gibanje najbolj spominja na sinjega morskega psa, ki je tudi najbolj razširjena vrsta večjega morskega psa v Jadranu,” je pojasnil.

Razlogi, zakaj priplavajo v plitvino, so različni

Kot je Soldo še opozoril, bo s prihajajočo poletno sezono in večanjem števila ljudi na morju posnetkov in fotografij morskih psov več. Prizori, v katerih morski psi priplavajo v plitvino, sicer niso zelo pogosti. Razlogov, zakaj vseeno priplavajo bliže obali je več.

Morski psi se zadržujejo pri obali zaradi hrane, čiščenje od parazitov, pa tudi zaradi parjenja.

Na splošno velja prepričanje, da je sinji morski pes zelo nevaren, vendar na portalu Morski.hr opozarjajo, da to ni res in da se v javnosti neutemeljeno širi napačno prepričanje in strah: “Jasno je, da je sinji morski pes potencialno nevarna vrsta, a je treba opozoriti, da je bilo v zadnjih 100 letih na svetu znanih manj kot deset neizzvanih napadov, od tega se je le eden zgodil v Sredozemlju, in sicer avgusta 1986.”