Srbija uvaja obvezno nošenje mask v vseh zdravstvenih ustanovah.

Delovna skupina srbskega ministrstva za zdravje za soočanje z razmerami pandemije covida je na današnji seji podala priporočila za soočanje z virusom na ravni primarnega zdravstvenega varstva in bolnišničnih ustanov. Ena izmed odločitev je obvezno nošenje zaščitnih mask v vseh zdravstvenih ustanovah, je sporočil Inštitut za javno zdravje Srbije.

Obvezno testiranje za zaposlene

Odrejeno je bilo tudi obvezno testiranje na covid za vse zaposlene v zdravstvenih zavodih, ki imajo simptome akutne okužbe dihal, ter njihovo obvezno kontrolo in testiranje po okužbi, poroča Nova.rs. Na ravni bolnišničnih ustanov je testiranje pacientov pogoj za hospitalizacijo, pa tudi za sprejem na hematološke in onkološke oddelke.

Poleg tega je testiranje potrebno za sprejem na geriatrični oddelek in druge oddelke, kjer se zdravijo bolniki s primarno ali hudo imunsko pomanjkljivostjo. Uvedena je bila prepoved obiskov v bolnišnicah, ki so v pristojnosti Komisije za preprečevanje bolnišničnih okužb.

Zaenkrat ni razloga za širjenje kapacitet

Komisije za preprečevanje bolnišničnih okužb v zdravstvenih zavodih so dolžne v naslednjih sedmih dneh opraviti oceno epidemiološkega stanja in predlagati ukrepe ter redno spremljati epidemiološko situacijo. Kar zadeva bolnišnične kapacitete za sprejem hospitaliziranih bolnikov s covidom, je delovna skupina zavzela stališče, da njihova dodatna širitev zaenkrat ni potrebna.