Hrvaška policija je davi v Zagrebu po nalogu Urada evropskega javnega tožilca začela veliko akcijo, v kateri po informacijah portala hrvaške televizije N1 preiskujejo okoli 30 ljudi. Med pridržanimi osumljenci sta nekdanji dekan fakultete in profesor, sumijo pa jih zlorabe evropskih sredstev. Povzročili naj bi za okoli dva milijona evrov škode.

Organizirali naj bi verigo za črpanje evropskih sredstev

Iz Urada evropskega javnega tožilca (EPPO) so že junija sporočili, da preiskujejo Geodetsko fakulteto Univerze v Zagrebu zaradi suma prevare pri pridobivanju subvencij in korupcije na škodo Evropske unije.

Med osumljenci sta nekdanji dekan fakultete Almin Đapo in profesor na tej fakulteti Boško Pribičević, ki ju je policija po navedbah hrvaškega časnika Jutarnji list davi tudi pridržala. Poleg njiju preiskujejo še več njunih sodelavcev, škoda, ki so jo povzročili, pa naj bi znašala okoli dva milijona evrov.

Osumljenci so po navedbah N1 organizirali verigo za črpanje evropskih sredstev. V njej naj bi sodelovala tudi različna podjetja, ki naj bi izstavljala fakture za nikoli opravljena dela.

Hrvaški mediji poročajo, da preiskava vključuje več deset spornih nabav, med katerimi sta tudi nakup jahte in dveh avtomobilov. Vozili in plovilo so financirali z evropskimi sredstvi, domnevno za raziskovalne dejavnosti fakultete, zaposleni pa so jih uporabljali v zasebne namene, poroča STA.