V Evropski uniji je danes začela veljati prepoved aromatiziranih ogrevanih tobačnih izdelkov. Gre za ukrep, ki ga je letos predlagala Evropska komisija v skladu z evropskim načrtom za boj proti raku. Nova pravila morajo države članice v osmih mesecih prenesti v svojo nacionalno zakonodajo.

Države imajo osem mesecev časa

Tobak povzroči 90 odstotkov pljučnega raka. Bistveno je, da se odločno zavzamemo za zmanjšanje porabe tobaka, zlasti ker smo priča nenehnemu uvajanju novih izdelkov na trg,” je dejala evropska komisarka za zdravje in varnost hrane Stela Kiriakides.

Zaradi prepovedi bodo naši državljani, zlasti mladi, bolje zaščiteni pred škodljivimi učinki teh proizvodov,” je pojasnila. Prepoved naj bi pomagala doseči cilj iz evropskega načrta za boj proti raku, tj. ustvariti “generacijo brez tobaka”, ko naj bi do leta 2040 po tobaku posegalo manj kot pet odstotkov prebivalstva EU.

Tekočine za uparjevanje so na voljo v različnih okusih, kot so gozdni sadeži, žvečilni gumi, čokolada ali sladkorna pena, kar po mnenju kritikov pomaga pritegniti mlajše uporabnike. Nasprotno zagovorniki teh naprav menijo, da so dragocena pomoč pri opuščanju kajenja običajnih cigaret.

Nova pravila morajo države članice v osmih mesecih prenesti v svojo nacionalno zakonodajo, tako da se bodo začela v celoti uporabljati 23. oktobra 2023, po koncu trimesečnega prehodnega obdobja za izčrpanje sedanje zaloge aromatiziranih ogrevanih tobačnih izdelkov, so sporočili na komisiji.

STA