Nizozemske zdravstvene oblasti opuščajo zadnje omejitve za zajezitev novega koronavirusa. Od 23. marca v javnem prometu tako ne bodo več obvezne maske, na večjih prireditvah pa ne bo več potrebno testiranje, je danes sporočil minister za zdravje Ernst Kuipers. Odpravljena bo tudi obvezna karantena za okužene, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ljudem, ki bodo na testu pozitivni na novi koronavirus, bodo sicer še vedno svetovali, naj ostanejo doma, vendar bo to le priporočilo.

Neupoštevanje nasvetov strokovnjakov

Po odpravi večine omejitev pred nekaj tedni je število primerov na Nizozemskem začelo hitro naraščati. Kljub temu vlada meni, da je njen pristop razumen. Incidenca okužb na 100.000 ljudi v zadnjih sedmih dneh je trenutno 2500.

Skupina strokovnjakov, ki je svetovala vladi, je zato pozvala k nadaljnji uporabi mask na javnih prevoznih sredstvih, kar je vlada kljub temu odpravila. Maske bodo še naprej obvezne le na letalih, saj je to dogovorjeno na mednarodni ravni.

Osebe, ki potujejo na Nizozemsko iz držav zunaj schengenskega območja, morajo sicer za vstop še naprej izpolnjevati pogoj PCT.

STA