Mesto je že več dni tarča silovitih napadov ruske vojske, poškodovana so bila mnoga poslopja, tudi stanovanjske zgradbe, poročajo ukrajinski mediji.

V spopadih med ruskimi in ukrajinskimi silami je bilo v Harkovu ubitih 76 pripadnikov ukrajinskih oboroženih sil, je danes poročala ukrajinska tiskovna agencija Unian, ki se sklicuje na policijo regije Harkov. Ranjenih je bilo 443 ljudi, od tega 319 civilistov. Neodvisnih informacij z območja ni bilo mogoče dobiti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Harkov je že več dni tarča silovitega obstreljevanja ruskih sil. Spletni portal Strana.news je, sklicujoč se na tiskovnega predstavnika mestnega sveta Harkova, poročal, da je bilo v mestu z 1,4 milijona prebivalcev zadetih in poškodovanih na stotine objektov. Med njimi tudi osrednji trg, stanovanjske hiše in upravne zgradbe. V ruskem napadu je bil po ukrajinskih navedbah poškodovan tudi televizijski stolp.

Po informacijah ukrajinske tajne službe SBU so ruske sile v Harkovu z raketnimi izstrelki streljale tudi na raziskovalni jedrski reaktor na Inštitutu za fiziko in tehnologijo. Moskva sicer vztrajno zatrjuje, da so tarča napadov samo vojaški cilji, še poroča dpa.

STA