V Avstriji je z današnjim dnem odpravljena večina ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom, tudi pogoj PCT. Ponekod, kot je prestolnica Dunaj, sicer še naprej veljajo strožji protikoronski ukrepi kot na zvezni ravni.

Med izjeme spadajo domovi za starejše in bolnišnice

Pogoj PCT, tako za zaposlene kot obiskovalce, bo še naprej v veljavi v avstrijskih domovih za starejše in bolnišnicah. Omenjeni pogoj že od 19. februarja velja za vstop v Avstrijo.

Na Dunaju so maske tipa FFP2 še naprej obvezne v vseh trgovinah.

V določenih primerih so ponekod še naprej obvezne ali priporočene zaščitne maske tipa FFP2. Te ostajajo obvezne za območja z visokim tveganjem za okužbo z novim koronavirusom, kot so domovi za starejše, bolnišnice, javni potniški promet, prodajalne z osnovnimi življenjskimi potrebščinami ter lekarne, banke in pošte. Za vse ostale zaprte prostore velja priporočilo za zaščito masko tipa FFP2.

Na Dunaju še vedno PC

V Avstriji je sproščanje protikoronskih ukrepov prineslo tudi ponovno odpiranje nočnih lokalov. Na Dunaju so že napovedali, da bo pri njih tudi v gostinskih lokalih še vedno v veljavi pogoj PC. Ta bo veljal tudi za dunajske nočne lokale.

Tik pred odpravo skoraj vseh protikoronskih ukrepov je v četrtek presenetljivo odstopil avstrijski minister za zdravje Wolfgang Mückstein, za katerega je bilo znano, da ne podpira sproščanja ukrepov, ker je menil, da je za to prezgodaj.

STA