Ukrajinke, ki iščejo zatočišče pred vojno, so same ali z otroki, zaradi česar so za spolne predatorje lahke tarče. Združeni narodi so vlado pozvali, naj Ukrajink ne nameščajo s samskimi moškimi, saj naj bi bile žrtve spolnega izkoriščanja, poroča Guardian.

Zatekajo se k družbenim omrežjem

Združeno kraljestvo je ukrajinskim beguncem na pomoč priskočilo s shemo super sponzorjev – beguncem namestitev nudijo britanska gospodinjstva in v zameno dobijo okoli 400 evrov. Toda začela so se pojavljati poročila o zlorabah, zato so Združeni narodi vlado pozvali, naj Ukrajink ne nameščajo s samskimi moškimi, saj naj bi bile žrtve spolnega izkoriščanja. Ukrajinke, ki iščejo zatočišče pred vojno, so same, zaradi česar so za spolne predatorje lahke tarče.

Sodeč po shemi se morajo begunci in gostitelji povezati sami, zato se na desettisoče ljudi zateka k nereguliranim skupinam na družbenih medijih.

UNHCR je v izjavi dejal, da so potrebni ustrezni zaščitni ukrepi in ukrepi za preverjanje proti izkoriščanju, pa tudi ustrezna podpora sponzorjem. Ob tem bi mogli zagotoviti, da se ženske in ženske z otroki povežejo z družinami ali pari in ne s samskimi moškimi. “Iskanje gostitelja, opravljeno brez ustreznega nadzora, lahko privede do povečanja tveganja, s katerim se soočajo ženske, poleg travme zaradi selitve, ločitve od družine in doživetega nasilja,” je dejal tiskovni predstavnik.

Vodilne humanitarne organizacije, ki se ukvarjajo z begunci, so v pismu pristojnemu ministru Michaelu Goveu izrazile zaskrbljenost. Louise Calvey iz organizacije Refugee Action je povedala, da obstaja nevarnost, da shema postane “Tinder za trgovce z ljudmi”.

“Imam veliko posteljo, lahko bi spala skupaj”

32-letna begunka iz Ukrajine, ki je v Združenem kraljestvu iskala primernega gostitelja, je za Guardian povedala, da je prejela sugestivna sporočila moških preko Facebooka. “Kontaktiral me je starejši moški iz Londona in rekel, da si bom morala z njim deliti spalnico ter me vprašal, ali mi je to v redu“, je povedala.

Ko se je novinarka The Sunday Times predstavila kot 22-letna begunka iz Ukrajine, je bila v samo nekaj minutah zasuta z neprimernimi sporočili. Nekateri moški so lagali, da imajo v enoposteljnih domovih več spalnic, drugi pa je predlagal skupno posteljo in napisal: »Imam veliko posteljo. Lahko bi spala skupaj.” Drugi je poslal glasovno sporočilo, v katerem je povedal: “Pripravljen sem vam pomagati in morda mi lahko pomagate tudi vi.

Kot poroča N1 so se tudi pri nas pojavila opozorila o možnostih zlorab begunk. V Logatcu visijo plakati, ki v ruščini vabijo dekleta, da naj postanejo manekenke. Nevladne organizacije so s poskusom zlorabe seznanile policijo.