V Italiji vsako leto od 1991 naprej prirejajo Campionato Mondiale Della Pizza ali po domače povedano svetovno prvenstvo za pice. Tekmovanje, ki se ga vsako leto udeleži več kot 6500 picerij iz vsega sveta, je letos potekalo med 9. in 11. aprilom.
Specialitete zaenkrat v Londonu in Brightonu
Po poročanju spletnega portala Veganski svet, pa se je letos prvič za nagrade potegovala veganska picerija. Purezza je prva angleška popolnoma veganska picerija, ki ponuja svoje specialitete v Londonu in Brightonu, trenutno pa načrtujejo svojo lastno tovarno veganske mozarele. Letos so se na prvenstvu potegovali za nagrado v kategoriji Pizza Classica. Slednja je »rezervirana« za pice, ki so pečene na tradicionalni, italijanski način. Tekmovalci, ki pice spečejo v krušni peči, imajo na voljo do 12 minut, da pripravijo in spečejo pico, ki jo oceni skupina sodnikov.
Za dodatek tudi dve različni vrsti veganskega sira
Sodnikom je veganska picerija predstavila pico iz polnozrnatega testa, obloženo z italijanskim ohrovtom, tempehom mariniranim na mediteranski način, pioppino gobicami in omako iz pisanega fižola. Dodali so tudi dve različni vrsti veganskega sira, svojega lastnega z okusom Mozzarelle in fermentiran sir, ki je narejen iz indijskih oreščkov in iz na soncu posušene paprike. Pico so po poročanju portala dekorirali s pirejem iz ingverja, agavinim sirupom in veganskim kaviarjem.
Zlati standardi med nagradami za pice
Pico za sodnike je pripravil mojster za peko pic in glavni kuhar pri Purezzi Filippo Rosato, ki je dejal: »Vsak picopek si samo želi, da bi lahko sodeloval v tem tekmovanju, ki postavlja zlate standarde med nagradami za pice. Že samo to, da smo se predstavili kot čisto prva veganska picerija na tekmovanju, je neverjeten občutek. Da pa smo prejeli to nagrado, je več kot smo si lahko želeli in dokazuje, da veganska pica ni le mogoča, temveč je prihodnost.« Tovrstna nagrada je le še ena izmed številnih nagrad picerije Purezza, ki je lani že prejela nagrado za najboljšo pico leta v Veliki Britaniji, v Neaplju pa nagrado za najboljšo internacionalno pico.