“Mesar iz Buče” so mediji poimenovali podpolkovnika Azatbeka Omurbekova, ki naj bi izhajal iz mesta Habarovsk na ruskem daljnem vzhodu, nedaleč od meje s Kitajsko. Azatbeka Omurbekova, ruskega podpolkovnika 64. motorizirane brigade, je identificirala ukrajinska organizacija InforNapalm, prostovoljna organizacija, ki deluje kot nekakšna obveščevalna služba, s pomočjo različnih informacijskih prijemov pa se dokoplje do tajnih podatkov v ruski vojski. Na svojem kanalu na Telegramu so razkrili tudi njegov elektronski naslov, telefonsko številko ter domači naslov. Omurbekov naj bi izhajal iz mesta Habarovsk na skrajnem vzhodu Rusije, blizu meje s Kitajsko, star naj bi bil 40 let, prav on pa naj bi bil odgovoren za pokol civilistov v kijevskem predmestju Buča, o katerem v zadnjih dneh govori ves svet, poroča portal 24ur.

Blagoslovil ga je pravoslavni duhovnik

Omurbekova je novembra 2021, pred napotitvijo v Ukrajino, blagoslovil pravoslavni duhovnik, poroča londonski Times. Poglavar Ruske pravoslavne cerkve, moskovski patriarh Kiril, se sicer že vse od začetka ruske invazije otepa očitkov svetovne javnosti, saj odkrito podpira vojno Vladimirja Putina.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je Omurbekov bataljon zapustil Bučo 30. marca in je trenutno v Belorusiji. Poročila obveščevalnih služb pa kažejo, da se pripravlja na odhod v Belgorod, nedaleč od ukrajinske meje, od tam pa naj bi ga prerazporedili na žarišča, kot je mesto Harkov.

Potem ko so pretresljive fotografije in videoposnetki iz Buče obkrožili svet, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dejal, da “se je na Ukrajino zgrnilo koncentrirano zlo”. Ruske sile je označil za “morilce, mesarje, posiljevalce in roparje, ki sami sebe imenujejo vojska”. Satelitski posnetki so razkrili množično grobišče.