Veliko zimsko neurje, ki je v sredo prišlo iznad Sibirije, je danes po severnem delu osrednjih ZDA v nekaj urah povzročilo padce temperatur tudi do 20 stopinj Celzija. Do petka se bodo nizke temperature s padavinami razširile po skoraj celotnih ZDA, kjer se prvič po desetletjih obeta izjemno hladen božični konec tedna.

Iz skoraj pomladanskih na skoraj sibirske temperature

Zmrzal se iz osrednjega dela ZDA širi proti jugu in vzhodu, kar bo do konca tedna prizadelo 135 milijonov ljudi. V mestu New York bo na primer v petek zjutraj še plus 15 stopinj, zvečer pa bodo temperature padle na minus 18 stopinj Celzija. Sibirska ciklonska bomba se bo razvila okrog Velikih jezer, kjer se obetajo močni vetrovi in snežna neurja.

V Teksasu bodo temperature danes prav tako silovito padle, vendar državne oblasti zagotavljajo, da ne bo ponovitve iz februarja lani, ko je zimsko neurje uničilo električno omrežje države, kar je imelo katastrofalne posledice za mraza nevajene prebivalce.

Mrzlo zimsko vreme se bo razširilo na jug do El Pasa in čez mejo v Ciudad Juarez, kjer se ob meji gnete na tisoče migrantov, ki čakajo na rešitev svojih prošenj za azil ali vstop v ZDA v šotorskih naseljih po ulicah.

Odpovedanih že več kot tisoč letov

Danes zjutraj je bilo odpovedanih sicer šele 1400 poletov v in iz ZDA, kar pa bo do konca tedna naraslo. Odpovedujejo se tudi železniška potovanja, v petek pa bo izjemno nevarno na vzhodu ZDA, ko bodo temperature nenadoma padle s skoraj spomladanskih na skoraj sibirske.

V Montani je tako hladno, da so morali zapreti celo smučarska središča, k čemur je sicer pripomogel tudi močan veter.

V Buffallu na severu države New York se obeta snežno neurje generacije z vetrom do 105 kilometrov na uro in izpadi elektrike. Šole, ki še niso zaprte zaradi praznikov, se bodo zaprle, prav tako tudi vladni uradi.

Vse skupaj se je začelo že v začetku tedna na zahodu Kanade, kjer so na letališču v Vancouvru odpovedali več poletov, v petek in soboto pa bo nesrečno vreme prišlo do Toronta na vzhodu, kjer pričakujejo veter s hitrostjo 100 kilometrov na uro.

STA