Srbija ne bo podprla sankcij proti Rusiji zaradi agresije na Ukrajino, je v nedeljo na srbski televiziji TV Pink dejala srbska premierka Ana Brnabić. Sankcijam zaradi varovanja interesov srbske države ni naklonjena niti srbska opozicija.

Varujejo interese Srbije

Edini cilj naše zunanje politike je varovanje interesov Srbije. Naša država spoštuje mednarodno pravo in ozemeljsko celovitost držav. Kar se tiče uvajanja sankcij, pa nismo zanje in ne verjamemo v to politiko,” je v oddaji na TV Pink v nedeljo dejala Brnabićeva.

Sankcijam nista naklonjena niti nekdanji srbski predsednik in predsednik Socialdemokratske stranke Boris Tadić ter predsednik srbskih socialistov Ivica Dačić, ki sta prav tako gostovala v oddaji.

Po mnenju Tadića je srbska vlada naredila napako, ker je sprva samo podprla ozemeljsko celovitost Ukrajine, ni pa navedla, da gre za agresijo.

Po mnenju Tadića je srbska vlada naredila napako, ker je sprva samo podprla ozemeljsko celovitost Ukrajine, ni pa navedla, da gre za agresijo. Do sankcij je zadržan, ker je bila pod njimi v preteklosti tudi Srbija.

Dačić pa je ocenil, da mora Srbija, ko gre za Ukrajino, razmišljati samo o varovanju lastnih interesov. Te, kot je dodal, zdaj varuje samo Rusija, ker ne dopusti, da bi Kosovo postal član Združenih narodov.

STA