Javnomnenjska raziskava je pokazala, da je 80-letni Biden trenutno izenačen s tri leta mlajšim Trumpom, saj imata oba podporo 39 odstotkov volivcev.

Možnosti ameriškega predsednika Joeja Bidna za ponovno izvolitev na položaj so ogrožene zaradi zaskrbljenosti volivcev glede njegove starosti, gospodarstva in kriminala, kar daje republikanskemu izzivalcu Donaldu Trumpu možnost, da se vrne v Belo hišo, kaže anketa, ki sta jo izvedla Reuters in Ipsos.

Javnomnenjska raziskava je pokazala, da je 80-letni Biden trenutno izenačen s tri leta mlajšim Trumpom, ki je največji kandidat za republikansko nominacijo, saj imata oba podporo 39 odstotkov volivcev, vsak peti vprašani pa je neodločen.

Anketa je potekala prek spleta po vsej državi od 8. do 14. septembra.

Biden ima očitno prednost med volivci, ki jih najbolj skrbi zaščita pravic do splava, medtem ko Trumpa podpirajo tisti, ki jih skrbi kriminal, je pokazala anketa. Izkazalo se je, da je Trump, kljub vrsti zveznih in državnih obtožnic za več kaznivih dejanj, še zelo  politično uspešen. Pričakuje se namreč, da bo večino naslednjega leta med kampanjo preživel v sodnih dvoranah.

Neodvisni volilci, ki so Bidnu prinesli zmaga, zdaj bolj naklonjeni Trumpu

Slaba novica za Bidna je, da ima Trump prednost v sedmih zveznih državah, kjer so bile predsedniške volitve leta 2020 najbolj negotove, in sicer v Georgii, Arizoni, Wisconsinu, Pensilvaniji, Severni Karolini, Nevadi in Michiganu. V teh državah Trumpa zdaj podpira 41 odstotkov volivcev, šest odstotkov več kot Bidna, 24 odstotkov pa jih je neopredeljenih.

Biden se sooča tudi s tveganjem izgube neodvisnih volivcev, ki so mu pred tremi leti prinesli zmago. Če bi bile volitve zdaj, bi Trumpa podprlo 32 odstotkov, Bidna pa 30 odstotkov neodvisnih volivcev, je pokazala raziskava.

Volivci so izrazili zaskrbljenost glede Bidnove starosti in zmožnosti opravljanja predsedniške funkcije, saj je 77 odstotkov vprašanih, vključno s 65 odstotki demokratov, dejalo, da je prestar, da bi bil predsednik, medtem ko jih je 56 odstotkov dejalo, da je Trump prestar, da bi bil predsednik.